Dnevni izveštaj 07.03.2023
Objavljeno: 07. 03. 2023

•    Nakon što se tokom dana kolebao između dobitaka i gubitaka, Dow je ipak završio dan pozitivnom promenom. Indeks je dodao simboličnih 0,1%, ili 40 poena, Nasdaq Composite je pao za 0,1%, a S&P 500 je dobio 0,1%. Generalno, dan je bio bez većih pomaka u određenom pravcu. Foksu tržišta je na predstojećem svedočenja predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela. 
 
•    Apple (NASDAQ:AAPL) je skočio za oko 2% nakon što je Goldman Sachs izdao preporuku za kupovinu akcija, a nakon dužeg vremena odsustva interesovanja za istu. Ova investiciona banka navodi snagu u poslovanju tehnološkog giganta na polju usluga, kao glavni  faktor koji uvećava atraktivnost akcije na trenutnim cenovnim nivoima. 
 
•    Tesla (NASDAQ:TSLA) je pao za više od 2% nakon što je proizvođač električnih automobila snizio cene u SAD po drugi put ove godine kako bi podstakao potražnju. Sentimentu na Tesli je takođe zadao udarac Morgan Stanley koji je uklonio proizvođača električnih vozila sa liste „najboljeg izbora među auto-kompanijama“ u korist Ferarija. Morgan Stanley je istovremeno podigao svoju ciljnu target cenu za Ferrari NV (NYSE:RACE) na 310 dolara po akciji sa 280 dolara ranije na osnovu uverenja da kompanija za trkačke automobile ima „načine da ostvari dalji rast i da se zaštiti od pada“. 
 
•    Sektor materijala bio sa najlošijim učinkom. Pao je za više od 1 odsto, opterećen padom cena roba nakon što je Kina isporučila skromne izglede za rast od oko 5 odsto za 2023. Naime, Kina je postavila očekivanje rasta svog BDP-a na „oko 5%“ za 2023. godinu, prema vladinom izveštaju objavljenom u nedelju. U ovom izveštaju je istovremeno objavljeno da je projektovana inflacija u Kini za 2023 na 3%. 
 
•    Boeing (NYSE:BA), glavna komponenta Dow-a, izgubio je 1,48% nakon izveštaja da problem sa softverom preti da odloži isporuke njegovih aviona 737 MAKS i 787 do godinu dana.