Dnevni izveštaj 09.03.2023
Objavljeno: 09. 03. 2023

• S&P 500 je ostao pod prodajnim pritiskom u sredu pošto investitori još više percipiraju agresivnije povećanje stope Federalnih rezervi nakon što su podaci potvrdili da je tržište rada i dalje u dorbomstanju, samo nekoliko dana pre mesečnog izveštaja o stanju nezaposlenosti, koji bi trebalo da bude objavljen u petak. S&P 500 je pao 0,3%, Dow Jones Industrial Average je pao 0,3%, ili 184 poena, Nasdaq Composite je pao za 0,1%. 
 
• Najnoviji podaci sa tržišta rada pokazuju da je broj novootvorenih radnih mesta opao za manje nego što se očekivalo u januaru, a da je sa druge strane broj radnih mesta u privatnom sektoru veći u odnosu na procene ekonomista. Ovo je samo ojačalo uverenje da će FED biti primoran da pojača tempo povećanja kamatnih stopa, već na narednom sastanku. 
 
• Tesla (NASDAQ:TSLA) je pao za 2% nakon što je američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja pokrenula istragu u vezi sa dve žalbe zbog problema sa volanom sa Teslinog modela I. 
 
• Crowdstrike Holdings Inc (NASDAQ:CRWD) je dobio više od 2% nakon što je kompanija za sajber bezbednost prijavila kvartalne rezultate bolje od očekivanih, jer je snažan učinak u januaru pomogao da se ublaži izazovna makroekonomska situacija. 
 
  
• Nemački proizvođač guma Continental ubeležio je skok od 7%, nakon što je objavio da očekuje uvećanje profita ove godine usled „održivog oporavka tržišta“. 
 
• Adidas je najavio da će smanjiti svoje dividende nakon razlaza sa reperom Kanieom Vestom. Nemački brend sportske odeće upozorio je da bi se mogao suočiti sa svojim prvim godišnjim gubitkom u tri decenije i to već ove godine, nakon što je prekinuo partnerstvo sa Yeeziem, zbog antisemitskih komentara na internetu. Kompanija će predložiti dividendu od 0,70 evra po akciji, što je drastično manje sa 3,30 evra po akciji u 2021. godini.