Nedeljna očekivanja 13.03.-17.03.2023
Objavljeno: 13. 03. 2023

•    Protekle nedelje se fokus tržišta sa pitanja o inflaciji, potezima FED-a i makro trendovima pomerio na bankarski sektor nakon kolapsa SVIB banke. Banka je usled velike izloženosti portfelja obveznicama koje su gubile na vrednosti zbog rastućih kamatnih stopa, doživela masivne gubitke pa je bila prinuđena da zatraži dodatni kapital. Ovo je izazvalo paniku među klijentima i panično povlačenje depozita te je ista bankrotirala u roku do dva dana. Celokupni događaj je ostavio veoma negativne posledica po celo tržište, pa je inače postojeći prodajni pritisak (zbog uverenja da će FED morati da deluje još agresivnije), samo još više pojačan. Kao rezultat smo na nedeljnom nivou imali pad S&P500 indeksa od 4,5% i gubitak na Nasdaqu od 4,7%.  


•    Fokus tekuće nedelje je nesumnjivo na novim očitavanju inflacije u utorak 14.marta ali i na podacima iz maloprodaje. 
•    Potrošačke cene koje prati CPI verovatno su porasle za 0,4% prošlog meseca, nakon povećanja od 0,5% u januaru. Na godišnjem nivou, predviđa se da će cene porasti za 6,2%, što je blago usporavanje sa stope od 6,4% u januaru. 

•    Indeks cena proizvođača (PPI) koji prati inflaciju sa stanovišta proizvođača robe i veletrgovaca sledi u sredu. Predviđeno je da su proizvođačke cene porasle za 0,3% prošlog meseca, nakon povećanja od 0,7% većeg od očekivanog u januaru. Na godišnjoj osnovi, verovatno su proizvođačke cene porasle za 5,7%, usporavajući sa povećanja od 6% u januaru (i u poređenju sa 40-godišnjim maksimumom od 11,7% postignutim u martu prošle godine). 

•    U sredu očekujemo i podatke o maloprodaji za februar. Maloprodaja, koja nije prilagođena inflaciji, verovatno je porasla za 0,2% prošlog meseca, nakon rasta od 3% u januaru. Uprkos usporavanju ekonomije, aktivnost potrošača je bila otporna zbog visokih nominalnih skokova plata, dobrog tržišta rada i viška ušteda iz ranijih perioda pandemije. 

•    Univerzitet u Mičigenu u petak će objaviti preliminarna martovska očitavanja indeksa potrošačkog raspoloženja (MCSI), pružajući najnovije informacije o poverenju potrošača u SAD. Predviđa se da će indeks porasti na 67,5 sa 67 u februaru, što bi predstavljalo najviši čitanje od decembra 2021. Potrošačko raspoloženje se oporavilo u poslednjih nekoliko meseci sa najnižeg nivoa od 50 poena u junu prošle godine, što je premašilo prethodne rekordno niske vrednosti postavljene tokom Velike recesije i stagflatorne ere 1970-ih i ranih 1980-ih.