Dnevni izveštaj 14.03.2023
Objavljeno: 14. 03. 2023

•    Tekuća nedelja startovala je novom korekcijom za indekse u Americi ali i u Evropi. Tematika je ista kao i s kraja prošle nedelje – problemi u bankarskom sektoru nakon kolapsa SVIB-a. Dow Jones Industrial Average je pao za 0,3%, ili 90 poena, Nasdaq Composite je porastao za 0,5%, a S&P 500 je pao za 0,1%. Prinosi na trezorce su naglo pali i to na najniže vrednosti za šest nedelja, jer se investitori klade da bi aktuelni incidenti sa nekim američkim bankama mogli primorati FED da preispita svoju putanju daljeg povećanja bazične kamatne stope. Na tržištu sada postoji mišljenje da možda neće ni biti nikakvog povećanja na predstojećem sastanak te da su šanse da ono bude za 50bp sada umanjene. 
 
•    Roku (NASDAQ:ROKU) je završio na nižem nivou nakon što je kompanija u petak saopštila da je otkrila da ima oko 487 miliona dolara, ili 26% svojih gotovinskih rezervi zaglavljenih u SVIB banci. 
 
•    Seagen (NASDAQ:SGEN) je skočio za više od 14% na novost da će zdravstvenu kompaniju kupiti Pfizer (NYSE:PFE) kako bi proširio portfelj za lečenje raka. 

 
•    HSBC je bio pod prodajnim pritiskom nakon što je pristao da kupi britanski ogranak SVIB-a za 1 funtu. Depoziti klijenata će biti zaštićeni kao deo ugovora. Akcije HSBC-a su pale za 3,95%, dok su akcije Commerzbank pale za oko 12%, a Credit Suisse za 9,4%. Generalno su i banke u Evropi pod prodajnim pritiskom.