Dnevni izveštaj 16.03.2023
Objavljeno: 16. 03. 2023

• Dow i S&P500 su zatvorili sredu padom jer je tematika na Credit Suisse-u održala loš sentiment na bankama i stvorila ideje na tržištu da bi celokupna situacija mogla eskalirati u nešto više od parcijalnog kolapsa na nekoliko banaka. Dow Jones Industrial Average je pao za 0,9%, ili 280 poena, Nasdaq Composite je imao simboličan rast od 0,1%, a S&P 500 je izgubio 0,7%. 
 
• First Republic Bank (NYSE:FRC) je pala za više od 20% nakon što je S&P Global, agencija za kreditni rejting, snizila kreditnu sposobnost banke na BB+, ili status „smeće“, sa A-, zbog zabrinutosti da bi deponenti mogli povući svoj novac i iz nje. Zabrinutost zbog produbljivanja bankarske krize dolazi čak i nakon što je Fed priskočio da spase banku Silicijumske doline i Signature banku. Sve je više onih koji veruju da na sledećem sastanku FED-a uopšte neće doći do podizanja kamatne stope. Prema poslednjim anketama. Već 50% ispitanika veruje u taj scenario, što je dramatična promena u odnosu na nedavnih 20%. 
 
• Cena nafta pala je zbog straha od uticaja potencijalne bankarske krize na globalni rast i potražnju za energijom. Ovo je za posledicu imalo pad na mnogim naftnim kompanijama. 
 
• Credit Suisse je svakako bio glavan tema na evropskim tržištima. Najveći kreditor banke, Saudijska nacionalna banka, rekla da neće moći da joj ponudi veću finansijsku pomoć. Akcije su pale za 24% nakon početnog kolapsa od čak 30%. Donekle je centralna banka Švajcarske ublažila nervozu objavom da Credit Suisse može računati na pomoć za likvidnost, obzirom da i dalje zadovoljava sve regulatorne zahteve. Slično je ustvrdio i sadašnji direktor banke.