Dnevni izveštaj 17.03.2023
Objavljeno: 17. 03. 2023

•    Velike banke sa Wall Streeta obećale su milijarde za spas First Republic Bank, a Credit Suisse je dobila pomoć u likvidnosti od strane Švajcarske centralne banke, pa je to donelo stabilizaciju na širem tržištu. Dow Jones Industrial Average je ojačao 1,2%, ili 371 poen, S&P 500 je porastao za 1,8%, a Nasdaq Composite je dodao 2,5%. 
 
•    First Republic Bank (NYSE:FRC) je skočila za 10%, jer je grupa velikih banak, uključujući Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup i druge, upumpala milijarde depozita u banku . Bonitet First Republic Bank  je dan ranije spušten na status smeća. 
 
•    Relativna stabilizacija u bankarskom sektoru nakon nekoliko dana previranja vraća investitore u opkladu na to da će Federalne rezerve nastaviti da povećavaju kamatne stope sledeće nedelje. Šanse da Fed podigne stope za 0,25% 22. marta skočile su na 80% sa ispod 50% dan ranije. 
 
•    Alfabet Google-a (NASDAQ:GOOGL) dobio je više od 4% nakon što je tehnološki gigant rekao da će povećati cenu You Tube TV-a kako bi nadoknadio rastuće troškove sadržaja (content costs). 
 
•    Adobe Sistems Incorporated (NASDAQ:ADBE) ojačao je više od 5% nakon što je povećao svoja očekivanja za 2023. nakon rezultata u prvom kvartalu koji su bili bolji od očekivanih. 
 
•    Uipath Inc (NYSE:PATH) je izvestio o rezultatima u četvrtom kvartalu koji su nadmašili očekivanja. Kompanija za softver za automatizaciju je takođe podigla svoje smernice za 2024. 
 
•    Evropska centralna banka je povećala baznu stopu za 50 baznih poena kako je i najavila na prethodnom sastanku. Glavnu stopu banke je sada na 3%. Ukupna inflacija evrozone je 8,5%, što je i dalje znatno iznad cilja centralne banke od 2%.