Nedeljni pregled (13-17.mart 2023.), sa izgledima za tekuću sedmicu
Objavljeno: 20. 03. 2023

•    Prethodna nedelja završena je rastom S&P500 indeksa od 1,4% i oporavkom tehnološkog Nasdaqa od 4,4%. Novo očitavanje inflacije pokazalo je da ona nastavlja da pada, pa je to u kombinaciji sa brigama za potencijalu krizu u  bankarskom sektoru (nakon SVB i Credit Suisse), stvorilo dozu uverenja da će možda doći vrlo brzo do pauziranja u procesu podizanja referente stope FED-a i posledično iznedrilo bolji sentiment na tržištu u toku prethodne sedmice. 
 
•    Utoku ove nedelje fokus je svakako na novom zasedanju FED-a. 

 
•    Kreatori politike FED-a će se okupiti u utorak i sredu. Većina investitora trenutno očekuje i predviđa povećanje od 25 baznih poena (bps). FED je inače povećao kamatne stope za kumulativnih 450 baznih poena, najbržim tempom u poslednjih nekoliko decenija, otkako je prvi put počeo da se pooštrava pre godinu dana u pokušaju da obuzda rastuću inflaciju. 
 
•    Ove nedelje ćemo dobiti podatke o prodaji novih i postojećih kuća za februar. Postojeća prodaja kuća verovatno se vratila na 4,18 miliona jedinica prošlog meseca, u odnosu na 4 miliona u januaru, što je predstavljalo najnižu cifru od oktobra 2010. Prodaja je opadala 12 uzastopnih meseci kako stope na hipoteke rastu i tržište nekretnina usporava. U januaru prošle godine, prodaja postojećih kuća iznosila je 6,34 miliona. U međuvremenu, predviđa se da će prodaja novih domova pasti na 648.000, što je pad sa 670.000 više nego što se očekivalo u januaru.