Dnevni izveštaj 22.03.2023
Objavljeno: 22. 03. 2023

•    Stabilizacija na Prvoj republičkoj banci ublažila je zabrinutosti zbog daljeg razvoja događaja u bankarskom sektoru samo dan pre odluke o monetarnoj politici Federalnih rezervi, pa su indeksi imali dobar dan. Dow Jones Industrial Average je ojačao 1%, ili 316 poena, Nasdaq Composite je porastao za 1,6%, a S&P 500 za 1,3%. 
 
•    Kao znak da širenje problema u bankarskom sektoru možda neće eskalirati, First Republic Bank (NYSE:FRC) je skočila za oko 30%, dan nakon što je sekretarka Yellen rekla da će američka vlada biti spremna da ponovo pripomogne i ponudi podršku manjim bankama u slučaj bankrota. 
 
•    Cena nafte je bila u porastu zbog ublažavanja strahova od uticaja potencijalne krize u bankama na globalni rast. Exxon Mobil Corp (NYSE:XOM) je porasla više od 4% nakon što je Morgan Stanley izdao optimistično mišljenje za ovu naftnu kompaniju, fokusirajući se na njeno „konkurentsko pozicioniranje“. 
 
•    Tesle (NASDAQ:TSLA) je bio u porastu nakon što je Moodiy podigao kreditnu sposobnost na investicionu ocenu, ili Baa3, sa ranijeg statusa „smeća“, pozivajući se na opreznu finansijsku politiku proizvođača električnih vozila. Pored toga sentiment na Tesli je takođe bio podržan podacima o maloprodaji od strane China Merchants Bank. Naime, ova banka tvrdi da bi kompanija mogla objaviti podatke o prodaji vozila iznad očekivanja na tržištu Kine.