Dnevni izveštaj 28.03.2023
Objavljeno: 28. 03. 2023

•    Osjećaj olakšanja prisutan je bio na tržištu tokom jučerašnjeg dana, nakon što je First Citizens BancShares sklopio ugovor o kupovini propale banke Silicijumske doline. Kolebanja na većim tehnološkim imenima donekle su redukovala ozbiljnije širenje pozitivnog sentimenta. Dow Jones Industrial Average je porastao za 0,6% ili 194 poena, Nasdaq je pao za 0,5%, a S&P 500 za 0,1%.  

•    First Citizens BancShares (NASDAQ:FCNCA) kupio je svu preostalu imovinu, depozite i zajmove propale banke Silicijumske doline, ili SVB, za 72 milijarde dolara, što predstavlja diskont od 16,5 milijardi dolara. First Citizens BancShares, za koju se očekuje da će nakon tog poteza preći u prvih 20 američkih banaka, skočio je za više od 53%. Paralelno, Federalne rezerve proširuju svoje mogućnosti hitnog kreditiranja regionalnih banka pa je i to poboljšalo raspoloženja u ovog sektoru, za razliku od nekih prethodnih dana. 
•    Pinterest (NYSE:PINS) je porastao za više od 2% nakon što je UBS unapredio rejting akcije društvenih medija na „BUY“, sa ciljanom cenom od 35 dolara, u odnosu na ranijih 27 dolara. 

•    Novartis (NYSE:NVS) je skočio za 8% nakon što je saopštio da rezultati njegovog ispitivanja u kasnoj fazi pokazuju da njegov lek protiv raka dojke "značajno smanjuje" rizik od ponovnog pojavljivanja kod žena. 

•    U vestima u vezi sa kriptovalutama, Komisija za robne fjučerse i trgovinu podnela je u ponedeljak tužbu protiv kripto berze Binance i njenog suosnivača, Čangpenga Džaoa, zbog navodne prodaje neregistrovanih kripto hartija od vrednosti u SAD. Tužba dolazi samo manje od nedelju dana nakon što je SEC zapretio tužbom Coinbase Global (NASDAQ:COIN), zbog navodnog listiranja neregistrovanih hartija od vrednosti.