Dnevni izveštaj 30.03.2023
Objavljeno: 30. 03. 2023

•    Skok na Micronu i ublažavanje zabrinutosti po pitanju stanja u bankarskom sektoru, doprineli su poboljšanju sentimenta na tržištu tokom srede. Dow Jones Industrial Average dodao je 1%, ili 323 poena, S&P 500 je porastao za 1,4%, a Nasdaq za 1,8%, završivši dan na najvišem nivou od avgusta.  

•    Micron Technologi Inc (NASDAQ:MU) je skočio za više od 7%, vodeći akcije čipova i šire tehnološko tržište na više nakon što je prezentovao prihode bolje od očekivanih  i dao pozitivne komentare o budućoj potražnji za čipovima. Druge akcije iz industrije su takođe reagovale pozitivno na ovu objavu, poput Intel Corporation, Lam Research Corp. i Marvell Technology. 

•    Lululemon Athletica Inc (NASDAQ: LULU) skočila je za više od 12% nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate koji su nadmašili procene tržišta. Objavljene brojke su bile podržane snažnom potražnjom i smanjenjem zaliha. 

•    Akcije UBS-a porasle su za 3,7% nakon što je banka objavila da će se Sergio Ermotti vratiti na svoju ulogu generalnog direktora grupe od 5. aprila, nakon nedavne akvizicije Credit Suisse. 

•    Transportni gigant Moeller-Maersk pao je za 25% zbog ex-dividend dana. Kompanija je u utorak objavila na svojoj godišnjoj generalnoj skupštini da će isplatiti vanrednu dividendu od 2.300 danskih kruna (335 dolara) pored redovne dividende od 2.000,00 DKK po akciji.