Dnevni izveštaj 31.03.2023
Objavljeno: 31. 03. 2023

Rast tehnoloških akcija nastavio je samo dan prije novih podataka o inflaciji koji će dati dodatne naznake o tome da li će se režim povećanja stope Federalnih rezervi okončati prije ili kasnije. Dow Jones Industrial Average je dodao 0,4%, ili 141 poen, Nasdaq je dobio 0,7%, a S&P 500 je porastao za 0,5%. 

Alibaba (NYSE:BABA) je porastao za više od 3% nakon što je saopštio da će prodati određene delove imovine i razmotriti ustupanje kontrole nad nekim preduzećima. Alibaba je ranije ove nedelje objavio da će svoju grupu podeliti na šest preduzeća u okviru velikog restrukturiranja.

Metropolitan banka (NYSE:MCB) je pala za 28% jer su špekulanti počeli da zauzimaju veliki broj kratkih pozicija zbog njenih sumnjivih pozicija sa digitalnom imovinom i kripto industrijom.

RH (NYSE:RH), lanac nameštaja, je pao za više od 3% nakon što je objavio sumorne smernice i kvartalne rezultate koji su bili ispod procena analitičara, upozoravajući na dalji uticaj pada na tržištu nekretnina. 

Na ekonomskom planu, izdvajamo da su zahtevi za nezaposlen porasli za 7.000 na 198.000 u nedelji koja je završena 25. marta, što je bilo više od prognoze za povećanje od 5.000. Neki ekonomisti sada očekuju nagli porast zahteva u narednim mesecima.

Švedska maloprodajna grupa H&M porasla je za 11,8% nakon što je objavila iznenađujuće dobre rezultate za prvi kvartal. Kompanija je prijavila operativni profit od 725 miliona švedskih kruna (69,73 miliona dolara), što je više od 458 miliona kruna prethodne godine i iznad predviđanja gubitka od 1,10 milijardi kruna u anketi Refinitiva.