Dnevni izveštaj 05.04.2023
Objavljeno: 05. 04. 2023

•    Pad industrijskih kompanija i novi talas nervoze na bankarskim akcijama opteretili su raspoloženje investitora tokom utorka. Dow Jones Industrial Average je izgubio 0,59% ili 198 poena, Nasdaq je pao za 0,5%, a S&P 500 za 0,6%.  

•    Regionalne banke, uključujući Zions Bancorporation (NASDAQ:ZION), First Republic Bank (NYSE:FRC) i Comerica (NYSE:CMA) su predvodile rasprodaju u sektoru, pošto je izvršni direktor JPMorgana upozorio da je bankarska kriza daleko od kraja, te da će se negativne posledice u sektoru verovatno osećati godinama. 

•    Najnovija Anketa o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji koju je sprovelo Ministarstvo rada SAD, ili izveštaj JOLTs, (merilo potražnje za radnom snagom), pokazuje da je broj otvorenih radnih mesta u februaru pao na oko 9,9 miliona, što je niže od očekivanja od 10,4 miliona. Ovo bi moglo biti prvi signal hlađenja na tržištu rada. 

•    Industrijske kompanije su bile pod prodajnim pritiskom usled pada na Caterpillaru (NYSE:CAT), nakon što je brokerska kuća Baird smanjio rejting akcija na „underperform“. Berd je rekao da će kompanija verovatno biti suočena sa padom u građevinskoj aktivnosti, jer bankarska kriza može da dovode do smanjene aktivnosti kreditiranja komercijalnih nekretnina. 

•    Boeing Co. (NYSE:BA), glavna komponenta Dov-a, pao je za skoro 1% nakon što je Northcoast Research smanjio rejting kompanije na „prodaju“ sa „neutralan“ zbog zabrinutosti da proizvođač motora CFM International neće moći da isporuči dovoljno motora proizvođaču aviona, ograničavajući tako rast njegove prodaje. 

•    Naftaški sektor, u odnosu na dan ranije, je doživeo korekciju, pošto je cena nafte bila u padu, zbog verovanja da bi usporavanja globalne ekonomije uticalo na tražnju iste. Marathon Oil Corporation (NYSE:MRO), Phillips 66 (NYSE:PSX) i Valero Energi Corporation (NYSE:VLO) bili su među najvećim gubitnicima, (uz pad od preko 8%).