Dnevni izveštaj 06.04.2023
Objavljeno: 06. 04. 2023

Podaci koji ukazuju na moguće hlađenje na tržištu rada i usporavanje u uslužnim aktivnostima podstakli su zabrinutost za ekonomiju baš u trenutku kada zvaničnici Federalnih rezervi govore o izgledima za dalje povećanje kamatnih stopa. Ovo je imalo negativnog uticaja na S&P 500 koji je pao za 0,3% a i na Nasdaq koji je izgubio 1,2%. 
 
Apple (NASDAQ:AAPL), Amazon (NASDAQ:AMZN) i Meta Platforms Inc (NASDAQ:META) bili su pod prodajnim pritiskom, zbog pogoršanog mesečnog izveštaja o privatnim platnim spiskovima u martu. Naime, privatni platni spiskovi su u martu porasli za 145.000, što je nagli pad sa 261.000 u februaru, navodi se u izveštaju koji su u sredu objavili ADP i Moody Analitics. To je bilo znatno manje od prognoze ekonomista od 200.000. 
 
Pad u sektoru proizvođača čipova takođe je opteretio širi sentiment pošto je NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA) pala za više od 2% zbog zabrinutosti oko povećane konkurencije nakon što je Alphabet (NASDAQ:Google) otkrio detalje o svojim čipovima sa veštačkom inteligencijom, tvrdeći da su brži i manje troše energije od rivala. 
 
Palantir Technologies (NYSE:PLTR) je bio pod pritiskom nakon što je objavio da je proširio svoj sporazum u cloud operacijama sa Microsoftom (NASDAQ:MSFT), na javni sektor iz privatnog sektora. 
 
Korporacija FedEx (NYSE:FDX) je objavila da planirala da kombinuje i spoji svoje zemaljske, vazdušne i druge mreže za isporuku u jednu grupaciju do juna 2024. kako bi ubrzala napore za smanjenje troškova. 
 
Cene zlata su produžile svoj nedavni rast, pošto smanjenje proizvodnje nafte, zabrinutost bankarskog sektora i američki makro podaci utiču na raspoloženje investitora. Plemeniti metal ima tendenciju porasta kada raste ekonomska neizvesnost, jer se smatra pouzdanijom imovinom. Promptna cena zlata dostigla je najviši nivo od 2.075 dolara po unci u avgustu 2020, prema podacima Refinitiva, a juče je bila je na 2.022 dolara.