Pregled nedelje (3-7.april 2023.) sa izgledima za tekuću sedmicu
Objavljeno: 10. 04. 2023

Početak sezone objava kvartalnih rezultata je pred nama pa vodeći američki indeksi nisu napravili posebna velika kretanja tokom trgovinske sedmice skraćene za praznike. S&P 500 je izgubio simboličnih 0,1% na nedeljnom nivou, NASDAQ je pao za 1,1%, a Dow je dodao 0,6%. 
 
Mesečni porast od 236.000 radnih mjesti u SAD-u koji je objavljen u petak bio je najniži od decembra 2020. godine, ali je označio 27. mesec zaredom solidnog rasta. Vlada je takođe izvestila da je nezaposlenost pala na 3,5% i da su plate porasle za umerenih 0,3% u martu u odnosu na februar, što bi moglo da ublaži inflatorne pritiske. 
 
Cena zlata je produžila svoj nedavni rast, pomerivši se iznad praga od 2.000 dolara po unci u utorak i trgovajući čak 2.037 dolara u četvrtak. Cena je porasla za oko 12% od nedavnog minimuma postignutog na 8. mart.

 
Fokus u ovoj sedmici je početak sezone kvartalnih rezultata, novi podaci o stanju inflacije i ažuriranje stanja u maloprodaji.  
 
Najveće banake tradicionalno će otvoriti sezonu objava rezultata. JPMorgan Chase, Wells Fargo, BlackRock, Citigroup i PNC Financial Services će prijaviti svoje podatke u petak. Predviđa se da su profiti kompanija S&P 500 pali za 6,6%, u proseku, što bi označilo najveći kvartalni pad od drugog kvartala 2020, prema FactSet-u.  
 
Indeksa potrošačkih cena (CPI) Ministarstva rada za mart, biće objavljen u sredu. Predviđeno je da su cene porasle za 0,3% prošlog meseca, u poređenju sa porastom od 0,4% u februaru. U odnosu na prethodnu godinu, verovatno su porasli za nešto više od 5%, što bi bilo usporavanje sa 6% u februaru. Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne troškove hrane i energije, projektovana je po godišnjoj stopi od 5,6%, što je neznatno povećanje u odnosu na 5,5% u februaru. Glavna inflacija koju prati CPI značajno se ohladila nakon što je dostigla 40-godišnji maksimum od 9,1% u junu prošle godine, pošto su Federalne rezerve podigle kamatne stope. Međutim, ona i dalje ostaje znatno iznad ciljnog raspona centralne banke. 
 
Biro za statistiku rada (BLS) u četvrtak će objaviti Indeks cena proizvođača (PPI) za mart, prateći inflaciju sa stanovišta proizvođača i veletrgovaca. Proizvođačke cene su verovatno ostale nepromenjene prošlog meseca nakon pada od 0,1% u februaru. Na godišnjem nivou, predviđa se da će porasti samo 3,1% i usporiti sa 4,6% u februaru.  
 
U petak će Biro za popis stanovništva SAD izvestiti o martovskoj maloprodaji, pružajući ključno ažuriranje o potrošnji. Predviđa se da će prodaja opasti za 0,4% prošlog meseca, istim tempom kao u februaru. Predviđeno je da će porasti za 4% do 6% ove godine, u ukupnom iznosu od 5,13 do 5,23 triliona dolara do kraja 2023. godine, prema prognozi Nacionalne maloprodajne federacije (NRF). Rastuće kamatne stope, uporno visoka inflacija i rastuća zabrinutost zbog recesije mogli bi da dovedu do sporijeg rasta u poređenju sa 2022, kada je ukupna prodaja porasla za 7%.