Dnevni izveštaj 11.04.2023
Objavljeno: 11. 04. 2023

Skok na proizvođačima čipova pomogao da se neutrališe pad na Applu i očuva stabilnost na opštem S&P500 indeksu, koji je imao simbolična rast od 0,1%.  Dow Jones Industrial Average dodao je 0,3%, ili 101 poen, a Nasdaq je završio na istom nivou, nakon pada za više od 1% u toku dana. 
Isporuka Apple personalnih računara opala je za 40,5% u prvom kvartalu, prema izveštaju kompanije za istraživanje tržišta IDC, a pod uticajem slabe potražnje i visokog nivoa zaliha. Apple Inc (NASDAQ:AAPL) je pao za više od 1%, a Alphabet Inc (NASDAQ:GOOGL) i Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) takođe su pretrpeli gubitke. 
Povećanje od više od 8% ubeležio je Micron Technology Inc (NASDAQ:MU) i Western Digital Corporation (NASDAQ:WDC). Očekuje se smanjenje proizvodnje čipova od konkurentskog Samsunga (KS:005930). pa bi to trebalo da pomogne u obnavljanju ravnoteže između ponude i potražnje u sektoru memorijskih čipova. 
Taiwan Semiconductor Manufacturing (NYSE:TSM) je, međutim, pao za više od 1% nakon što je prijavio prodaju slabiju od očekivane u prvom kvartalu, jer slabija potražnja za čipovima i dalje prestavlja problemu celom sektoru. 
Tesla (NASDAQ:TSLA) je saopštio da planira da izgradi veliko novo postrojenje za baterije u Šangaju, ali je takođe najavio smanjenje cena za sve četiri linije modela u SAD, peto od početka godine, izazivajući zabrinutost oko uticaja ovog poteza na profitne margine. 
Naftaške kompanije su bile pod nešto lošijim sentimentom zbog pada na nafti dok je Pioneer Natural Resources (NYSE:PKSD) porastao za skoro 6% nakon izvještaja Wall Street Journala da je Exxon Mobil (NYSE:XOM) održao neformalne razgovore o preuzimanju ovog fracking giganta.