Dnevni izveštaj 12.04.2023
Objavljeno: 12. 04. 2023

Investitori su bili opreni i mahom suzdržani uoči novih podataka o inflaciji koje očekujemo danas. Dow Jones Industrial Average dodao je juče 0,29%, ili 98 poena, S&P 500 je bez promene a Nasdaq je pao za 0,4%. 
Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu rasta globalnog realnog BDP-a na 2,8% za 2023. i 3,0% za 2024. godinu. 
CarMax (NYSE: KMX) je skočio za više od 9% nakon što je rijavio zaradu u četvrtom kvartalu koja je nadmašila procene tržišta uprkos slabljenju prodaje i nižim cenama polovnih automobila. 
Moderna (NASDAQ:MRNA) je pala za više od 3% nakon što je prijavila da studija u završnoj fazi svoje eksperimentalne vakcine protiv gripa nije ispunila kriterijume za rani uspeh nakon što nije uspela da obuhvati dovoljno ljudi zaraženih gripom. 
U međuvremenu, velika tehnološka imena ostaju pod prodajnim pritiskom. Microsoft (NASDAQ:MSFT) je pao za 2% obzirom da Kina i SAD razmatraju potrebu za regulatornom kontrolom usluga generativne veštačke inteligencije kao što je ChatGPT. Baidu (NASDAQ:BIDU) i Alibaba Group Holdings Ltd ADR (NYSE:BABA), koji takođe uvode svoje AI generativne usluge, bili su u korekcijama. 
Akcije BMW-a su porasle za 1,8% nakon što je kompanija prijavila "značajan rast" u svojoj globalnoj prodaji potpuno električnih vozila u prvom kvartalu. Kompanija očekuje mali rast prihoda tokom cele 2023. godine, uprkos tome što je prijavljena nešto nižu prodaju u prvom kvartalu u poređenju sa prošlom godinom.