Dnevni izveštaj 20.04.2023
Objavljeno: 20. 04. 2023

Vodeći američki indeksi završili su sedu bez većih promena. Objave korporativnih zarada, ostaju u fokusu investitora. 
Akcije Netfliksa (NASDAQ:NFLX) pale su za 3,2% nakon što je pionir video-striminga ponudio prognozu daljeg poslovanja koja je lošije nego što se očekivalo. Akcije njegovog rivala Diznija za striming pale su za 2,2%, takođe na račun te objave. 
Akcije Tesle (NASDAQ:TSLA) Inc pale su za 2% nakon objave šestog ovogodišnjeg smanjenja cena proizvođača električnih vozila u SAD. Akcije su dodatno oslabile u početnom trgovanju nakon zatvaranja a posle objave kvartalnog izveštaja kompanije. Tesla je objavio neto prihod od 2,51 milijardu dolara, što je pad od 24% u odnosu na prošlu godinu, dok je GAAP zarada iznosila 73 centa, 23% manje u odnosu na isti kvartal prošle godine. Sve je to ipak bilo u skladu sa očekivanjima tržišta. Tesla je precizirao da je „nedovoljna iskorišćenost novih fabrika” oštetila marže, zajedno sa većim troškovima sirovina, robe, logistike i garancije, kao i manjim prihodima od ekoloških kredita, što je sve doprinelo padu zarade u odnosu na prošlu godinu. U vazduhu visi i pitanje kontinuiranog smanjenja cena. 
Akcije Abbott Laboratories (NYSE:ABT) skočile su za 7,8% nakon što je proizvođač medicinskih uređaja rekao da je većina odloženih nehitnih medicinskih procedura nastavljena na globalnom nivou tri godine nakon pandemije COVID-19. Akcije Intuitive Surgical (NASDAQ:ISRG) porasle su za 10,9% nakon što su njeni kvartalni prihodi i profit nadmašili procene. 
Akcije Western Alliance (NYSE:VAL) Bancorp su porasle za 24,1% nakon što je kompanija objavila zaradu veću od očekivane, što je pomoglo da se SPDR S&P Regional Banking (NYSE:KRE) ETF poveća za 3,9%.