Pregled nedelje (17-21.april 2023.) sa izgledima za tekuću sedmicu
Objavljeno: 24. 04. 2023

Prethodne nedelje fokus tržišta bio je uglavnom na korporativnim objavama, tačnije na prezentovanju kvartalnih rezultata. Indeksi nisu ubeležili pomena vredne pomena. 
Ove nedelje ćemo pratiti objave najvećih svetskih kompanija, uključujući velike tehnološke firme Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft i Meta Platforms. Među ostalim značajnim kompanijama koje treba da prijave zaradu su Coca-Cola, McDonald's, Visa, Mastercard, Verizon, T-Mobile, UPS, Raitheon, GE, Boeing, ADP, Intel, Exxon i Chevron. Nešto manje od jedne petine S&P 500 kompanija je do sada prijavilo rezultate. Od toga, 76% je prijavilo EPS iznad procena, i to je u skladu sa poslednjim petogodišnjim prosekom od 77%, prema FactSet-u. 
Međutim, sektor informacionih tehnologija je jedan od šest sektora za koje se očekuje da će ostvariti pad zarada u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se da će Google matična kompanija Alphabet prijaviti da je neto prihod opao za 16% u prvom tromesečju pošto su prihodi od cloud usluga rasli najsporijim tempom od 2016. Usporavanje cloud operacija bi takođe moglo negativno da utiče na Microsoft, za koji se očekuje da će objaviti nepromenjenu zaradu u odnosu na godinu dana pre. 
U četvrtak će Biro za ekonomske analize (BEA) objaviti svoju prethodnu procenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvi kvartal. Američka ekonomija je verovatno rasla po sezonski prilagođenoj godišnjoj stopi od 2% u prva tri meseca godine, usporavajući sa 2,6% u četvrtom kvartalu 2022. Konferencijski odbor predviđa rast BDP-a za celu godinu od 0,7% ove godine, što je prilično manje nego 2,1% prošle godine, pošto uporna inflacija i oštra monetarna politika Federalnih rezervi utiču negativno na rast. 
U petak, BEA će objaviti najnoviji indeks cena za ličnu potrošnju (PCE), preferirani FED-ov merač inflacije. Predviđa se da će cene porasti za 0,3% prošlog meseca, što odgovara tempu u februaru. One su verovatno porasle za 4,5% u odnosu na prethodnu godinu, što bi označilo najsporiji godišnji porast od leta 2021. Osnovne cene, koje isključuju promenljive troškove hrane i energije, takođe su verovatno porasle za 0,3% od februara i 4,5% tokom 12- mesecni period.