Dnevni izveštaj 25.04.2023
Objavljeno: 25. 04. 2023

U iščekivanju objava rezultata iz velikih tehnoloških kompanija, vodeći indeksi u Americi imali su manje pozitivne promene. Dow Jones Industrial Average je porastao za 0,2%, ili 66 poena više, S&P 500 je porastao za 0,1%, a Nasdaq za 0,3%. 
Coca-Cola Co (NYSE:KO) je završio dan u manjem minusu uprkos kvartalnim rezultatima koji su bili iznad očekivanja, jer je kompanija uspela da kroz više cene nadoknadile rastuće troškove. 
Halliburton (NYSE:HAL), Marathon Oil Corporation (NYSE:MRO) i Exxon Mobil Corp (NYSE:XOM) bile su među dobitnicima sektora. Exxon Mobil-a bi trebalo da objavi rezultate u petak. Goldman Sachs tvrdi da iako se generalno može očekivati poboljšanje operativnih performansi, prošlogodišnji rekordni rezultati su ipak teško dostižni. 
Kompanija Walt Disney (NYSE:DIS) je u međuvremenu započela drugu rundu rezanja radne snage, čime je ukupna brojka otpuštanja porasla na oko 4.000 tokom godine, što je još uvek manje od 7.000 planiranih otpuštanja najavljenih ranije. 
Bed Bath & Beyond (NASDAQ:BBBI) je u nedelju podneo zahtev za zaštitu od bankrota nakon što nije uspeo da obezbedi dovoljno sredstava za nastavak poslovanja, zbog čega su njene akcije pale za 33%. 
Holandska firma Philips skočila je čak 14%, izveštavajući o većoj prodaji od očekivane, ali je prijavila veći neto gubitak zbog restrukturiranja i rezervisanja za sudske sporove. 
Gigant luksuzne robe LVMH postao je prva evropska kompanija koja je premašila tržišnu vrednost od 500 milijardi dolara. Vlasnik Louis Vuitton-a prijavio je nagli porast profita u 2022. godini, u ukupnom iznosu od 21,1 milijardu evra (23,2 milijarde dolara). Ove godine očekuje dalje povećanje zbog reaktivacije kineskih potrošača. Akcije francuske kompanije porasle su za 0,2% u odnosu na prethodnu sesiju na rekordno visok nivo.