Dnevni izveštaj 26.04.2023
Objavljeno: 26. 04. 2023

Utorak je završio uz povećani nivo volatilnosti iako je tržištu prezentovano nekolik uglavnom dobrih korporativnih objava.  Dow Jones Industrial Average je bio 1%, ili 344 poena niži, S&P 500 je pao 1,6%, a Nasdaq 2%.

Nervoza u bankarskom sektoru se vratila nakon što je First Republic Bank (NYSE:FRC) pala za 49% na rekordno niske nivoe nakon što je objavila mešovite rezultate u prvom kvartalu koji su takođe pokazali da su njeni depoziti pali za 104 milijarde dolara u odnosu na godinu dana ranije, mnogo više od očekivanih 40 milijardi.

PepsiCo Inc (NASDAQ:PEP) je porastao za više od 2%, nakon objave dobrih rezultata. Kompanija je kroz povećanje cene svojih proizvoda komforno povećala i poslovne performanse.

Kompanija 3M (NYSE:MMM) je završila dan na nižem nivou uprkos tome što je prijavila zaradu koja je nadmašila procene tržišta i najavila planove za otpuštanje oko 6.000 radnih mesta.

McDonald's (NYSE:MCD) i General Motors (NYSE:GM) su takođe bili u minusu uprkos izveštajima o kvartalnim rezultatima koji su nadmašili procene.

Dve značajne objave desile su se tek nakon zatvaranja tržišta. Alphabet prijavio je prihod i zaradu za prvi kvartal iznad procena. Istovremeno kompanija je saopštila da je njen odbor odobrio otkup akcija u vrednosti od 70 milijardi dolara. U segmentu clouda se konačno ostvaruje profit. Kompanije je zabeležila operativni prihod od 191 milion dolara u kvartalu, nakon gubitka od 706 miliona dolara pre godinu dana. Google oseća pritisak zbog popularnosti chatbot-a zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, koji je krajem prošle godine pokrenuo OpenAI koji podržava Microsoft. Kompanija je brzo pokrenula sopstveni AI chatbot pod nazivom Bard tokom kvartala. Verovatno danas možemo očekivati pozitivnu rekaciju.

Microsoft je nadmašio očekivanja ali i svoje targete. Rast od Azure i drugih cloud ucluga usporio je na 27% sa 31% u prethodnom kvartalu, ali je i dalje bio brži nego što se očekivalo. Ukupan prihod kompanije porastao je za 7% na godišnjem nivou u kvartalu koji je završio 31. marta, navodi se u saopštenju. Neto prihod od 18,30 milijardi dolara porastao je za 9%.