Nedeljni pregled 18.02.-22.02.2019
Objavljeno: 25. 02. 2019

Četvrtu nedelju uzastopce indeksi na Wall Streetu beleže rast, doduše skroman uz prilično izraženu volatilnost. Razlozi pozitivnog trenda i prethodne nedelje ostaju uglavnom isti kao i ranije – nada da će se pregovori SAD i Kine za vršiti pozitivno, ranije objave iz FED-a da će usporiti sa pooštravanjem monetarne politike i sezona objava kvartalnih rezultata koja protiče bolje nego što se očekivalo.

Prethodne nedelje, od većih imena, poznata maloprodajna kompanija Walmart, objavila je rezultate za četvrti kvartal koji su bolji od očekivanih pa je akcija dobila na vrednosti. E-commerce segment kompanije porastao je čak 43%, pa je to izazvalo pozitivnu reakciju tržišta.

Ove nedelje nas očekuju objave važnih makro podataka, poput GDP-a, stanja na tržištu nekretnina ali i sastanak Trampa sa Kim Jong Unom. Svakako u fokusu treba imati i 1.mart, koji je zvanični datum za kraj pregovora SAD i Kine i pojavu sporazuma, no već ima naznaka da će se prolongiranje verovatno desiti.

Na domaćem BELEX-u nedelje je opet protekla u znaku žestokog pada na akcijama Aerodroma Beograd, pa je to oborilo BELEX15 za 1,9%. Shodno statutu kompanije i objavljenom dnevnom redu za predstojeću Skupštinu , odluci o raspodeli dobiti, imamo razloga da verujemo da je 31.decembra bio presečni dan za dividendu koja će iznositi nešto više od 1,700 RSD bruto po akciji. U petak je međutim objavljeno da će doći do izmene predloženih odluka po pitanu usvajanja izveštaja za 2018 i raspodele dobiti zbog netačnih podataka o realizovanim oporezivim prihodima i porezu na dobit u 2018.

Komercijalna Banka (KMBN) je objavila neto profit za 2018 u iznosu od 8,1 milijarde RSD, što je prema podacima iz bilansa, identičan iznos kao i godinu dana ranije. Profit pre oporezivanja je međutim uvećan za 14% i takođe iznosi 8,1 milijardu RSD. Njegov rast posledica je nešto većih neto prihoda od kamata, većeg neto prihoda od naknada i provizija, dobre kontrole troškova i dobitaka na finansijskim instrumentima. Rezultat je bio očekivan i ne predstavljaj iznenađenje imajući u vidu čišćenje bilansa kroz koje je banka prolazila u 2015 i 2016. godini. Akcija je dobila 6,3% na nedeljnom nivou i bila je druga najotrovanija hartija, iza Aerodroma Beograd, sa prometom od 43,5 miliona RSD.