Dnevni izveštaj 25.02.2019
Objavljeno: 25. 02. 2019

SERBIA:

Uskoro još 250.000 kvadrata šoping molova i ritejl parkova
Srbija doživljava bum u razvoju šoping centara i ritejl parkova i očekuje se da u naredne dve godine bude izgrađeno još oko 250.000 kvadrata tog prostora, rečeno je danas na 4. srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture "Razvoj budućnosti". Učesnici konferencije su rekli Tanjugu da je naša zemlja u fazi ekspanzije u izgradnji te vrste komercijalnog prostora, da će se uskoro videti mnogi novi projekti, kao i da će doći veliki broj novih brendova. Kažu i da je taj trend zahvatio manje ili više sve zemlje u regionu osim u Hrvatskoj, gde je taj ciklus gradnje već završen, jer skoro svaki manji grad već ima svoj ritejl park ili šoping centar.
Izvor: Tanjug

Srbija cilja 1,7 milijardi dolara od turizma u 2019.
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Srbija u 2018. ostvarila 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma, a da je za ovu godinu postavljen cilj od 1,7 milijardi dolara. Na otvaranju sajma, na kome je Bugarska zemlja partner Srbije, Ljajić je rekao da je 2018. bila rekordno uspešna turistička godina i da je taj rezultata postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi.
Izvor: Tanjug

NBS, RZS: Međugodišnja inflacija u januaru 2,1%
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena je u januaru 2019. godine na mesečnom nivou iznosio 0,4%, dok je međugodišnja inflacija nastavila stabilno kretanje i iznosila 2,1%. Mesečno kretanje inflacije u januaru je bilo opredeljeno sezonski višim cenama svežeg povrća i turističkih paket aranžmana, dok je najveći uticaj u pravcu smanjenja inflacije imalo pojeftinjenje naftnih derivata i sezonsko sniženje cena odeće i obuće. Na niske inflatorne pritiske ukazuje i bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), koja je u januaru je iznosila 1,2% međugodišnje.
Izvor: NBS

REGION:

FAO, EBRD: Otvoren put srpskoj pšenici za Egipat
Vlada Egipta, najvećeg svetskog uvoznika pšenice, objavila je ove nedelje tender za kupovinu 60.000 tona pšenice, a Srbija se prvi put pojavila među zemljama koje imaju pravo prijave na tender. Omogućavanje izvoza srpske pšenice u Egipat je konkretan rezultat zajedničkih napora Ministarstva poljoprivrede, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), Evropske banke za obnovu i razvoj i Udruženja Žita Srbije, u okviru više projekata za promociju izvoza žitarica i uljarica, koje u poslednje tri godine u Srbiji realizuju ove institucije, navodi se u saopštenju FAO i EBRD-a.
Izvor: Krstarica

INO:

Indeksi u Americi i Evropi petak završili u zelenom
Rok za postizanje konačnog trgovinskog sporazuma između SAD i Kine ističe ove nedelje a investitori i dalje veruju da je moguć pozitivan ishod, pa je to bio glavni razlog da indeksi ostanu u zelenom u petak. Dow je dobio 0,7% a S&P500 0,65, dok je Nasdaq napredovao 0,9%.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo Intel, koji je skočio 2%, pošto je Morgan Stanley podigao rejting akcije, u uverenju da će sa novim direktorom kompanija sada bolje poslovati.
Kraft Heinz je izgubio dramatičnih 27,4% pošto je izašao sa objavom da je bilo nepravilnosti sa računovodstvenom praksom te da je moralo doći do otpisa od 15,4 milijarde USD.
Evropa je takođe petak završili u pozitivnom tonu a Stoxx600 je dobio 0,3%, pošto i na ovom tržištu pozitivan sentiment održava iščekivanje pozitivnog ishoda trgovinskih pregorova SAD-Kina.
Od korporativnih dešavanju Evropi izdvajamo da je Sopra Steria Group, francuska konsultantska kuća, skočila 17%, nakon objave dobrih rezultata za 2018. Prihod kompanije porastao je 7% a uz to je izašla i sa dobrim očekivanjima za 2019, u smislu poboljšanja operativne profitne margine.
Izvor: CNBC, Ilirika