Dnevni izveštaj 27.02.2019
Objavljeno: 27. 02. 2019

SERBIA:

Dogovorena trasa autoputa Sarajevo-Beograd
Predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić usaglasili su se 26. februara, o konačnoj trasi celine autoputa i brze ceste Sarajevo – Beograd. Usaglasili smo se da jedinstvena deonica bude zvanično predložena i bit će ucrtana na kartu u narednih sedam dana, nakon čega će biti puštena na dalje usvajanje - rekao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka. On je naglasio da je Turska spremna za investicije za jedan takav objekt. Kako je kasnije dodano, ostaje da se vidi na koji će način Turska biti uključena jer ostaje mogućnost dodatnog zaduživanja.
Izvor: Ekapija

NBS: Očekivana inflacija za godinu dana unapred 2,1-2,7%
Prema rezultatima januarske ankete, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu i za dve godine unapred i dalje se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%). Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana unapred iznositi 2,7%, dok su očekivanja predstavnika privrede za isti period nešto niža i iznose 2,1%. Inflaciona očekivanja za dve godine unapred (januar 2021. godine) i finansijskog sektora i privrede nalaze se tačno na centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije od 3,0%.
Izvor: NBS

Kompanija Nectar najavila osvajanje tržišta Afrike i Azije
Kompanija Nectar predstavila je svoje proizvode na najvećem svetskom sajmu hrane i pića, GulFood u Dubaiju, koji je okupio više od 5.000 izlagača iz 186 zemalja sveta i najavila osvajanje novih tržišta Afrike i Azije. Komercijalni direktor Nektar grupe Milan Radoš rekao je da kompanija trenutno izvozi u više od 60 zemalja, a želja je da u narednim godinama izvoz bude u 100 zemalja. On je rekao da je strateško opredeljenje kompanije izlazak na daleka tržišta i na dalje širenje na tržišta Afrike, UAE, Srednjeg i Bliskog istoka.
Izvor: Ekapija

REGION:

Peta najveća banka na svetu u Srbiji, Mali poželeo dobrodošlicu Čen Bo
Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa ambasadorkom NR Кine u Srbiji Čen Bo, sa kojom je razgovarao o zajedničkim projektima dve zemlje. Ministar je istakao značaj kineskih investicija u Srbiju, a posebno naglasio ulaganje Ziđina u RTB Bor, Hbisa u Železaru Smederevo i dolazak Ling Longa u Zrenjanin. Takođe, na sastanku je bilo reči i o kineskoj banci „Bank of China“, koja je od nedavno prisutna u Srbiji, a koja je peta najveća banka na svetu. Ministar je istakao da će se upravo u toku sledeće nedelje sastati sa rukovodstvom te banke.
Izvor: b92

INO:

Loši podaci o izgradnji novih kuća i rezultati Home Depota oborili indekse na Wall Streetu, Evropa u plusu
Indeksi u Americi juče su bili pod prodajnim pritiskom, mada ne jakim. Dow je izgubio 0,13%, S&P500 samo simboličnih 0,08% a Nasdaq je bio takođe u simboličnim minusom od 0,07%. Glavni uzroci za crvenu zonu bili su loši rezultati Home Depota, manji obim gradnje novih kuća i izjave prvog čoveka FED-a.
Home Depot je objavio zaradu po akciji od 2,09 USD, što je manje dočekivanih 2,16 USD. Istovremeno je objavio i slabija očekivanja za 2019. Akcija je izgubila 0,88% ali je to imalo uticaja na sveobuhvatan sentiment na tržištu, nakon podataka da je startovana gradnja manjeg broja novih kuća u decembru nego onoga što se očekivalo.
Prvi čovek FED-a, Jerom Powell, izjavio je da je ekonomija SAD za sada na zdravim nogama ali da se uočavaju neki zbunjujući znaci te da postoji mogućnost usporavanja.
Caterpillar je bio pod prodajnim pritiskom nakon što je UBS smanjio rejting akcije i izdao „sell“, tačnije „prodaj“, preporuku u uverenju da usporava potražnja u sektoru građevinarstva uopšte. Akcija je izgubila juče 2,4%.
Evropa je završila dan u plusu, podržana dobrim performansama maloprodajnog sektora. Stoxx600 je dobio 0,5%.
Segment maloprodaje je skočio 25, nakon novosti da je Mark&Spencer u pregovorima sa Ocadom o kreiranju kompletnog online servisa dostave hrane. Ocado je odbio skoro 125 a Mark&Spencer 3,2%.
Izvor: CNBC, Ilirika