Dnevni izveštaj 28.02.2019
Objavljeno: 28. 02. 2019

SERBIA:

Članstvom u Azijskoj infrastrukturnoj banci do povoljnih kredita
Vlada Srbije je juče usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke, koja trenutno ima 93 države članice. Među njima su i zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.
Izvor: Tanjug

Srbija beleži rast prosečnih plata
Premijerka Ana Brnabić kaže da Srbija beleži trend rasta prosečnih plata i da će se taj trend nastaviti. Da nije promenjena metodologija, prosečna plata u Srbiji u decembru prošle godine bila bi 490 evra, rekla je Brnabić. Ona je podsetila da je prosečna plata u decembru, po novoj metodologiji, bila 443 evra, a da će u januaru biti 460 evra.
Izvor: Kurir.rs

Srbija ulazi u tranziciju u oblasti energetike
Više od 300 miliona evra prethodnih nekoliko godina uloženo je u projkte zaštite životne sredine, a pokrenut je jedan od najvažnijih projekata u toj oblasti - projekat odsumporavanja u TENT-u, vredan oko 150 miliona evra, izjavio je danas u Novom Sadu ministar rudarstva i energetike, Alekandar Antić. Više od 50 odsto novih kapaciteta su iz obnovljivih izvora energije, što znači da Srbija ulazi u tranziciju energetike", rekao je Antić koji je svečano otvorio osme Međunarodne dane energetike i investicija na Novosadskom sajmu.
Izvor: Tanjug

REGION:

Gradnja Moravskog koridora počinje ove godine
Gradnja Moravskog koridora, to jest autoputa Pojate - Preljina, trebalo bi da počne već u trećem kvartalu 2019. i trajaće najmanje dve i po godine, izjavila je u Kraljevu potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je na sastanku sa predstavnicima Raškog okruga i gradskim vlastima u Kraljevu rekla na konferenciji za novinare da će ove godine početi radovi i da je projektno - tehnička dokumentacija najvećim delom završena.
Izvor: Tanjug

INO:

Indeksi u Americi u novim minusima zbog neizvesnosti oko dogovora SAD-Kina, Evropa takođe u minusu
Indeksi na Wall Streetu i juče su bili pod blažim prodajnim pritiskom a glavni razlozi su u postojanju neizvesnosti oko sporazuma SAD-Kina nakon izjava američkog zvaničnika uključenog u pregovore. Pored ovoga, incidenti između Pakistana i Indije su takođe ostavili traga na kretanje globalnih indeksa. Dow je izgubio 0,28%, S&P500 simboličnih 0,05% a Nasdaq se održao uz simbolični plus od 0,07%.
Robert Lighthizer, jedan od vodećih članova američkog pregovaračkih timova, u svedočenju pred kongresom izjavio je da dogovor sa Kinom još nije ni na vidiku te da bi morao biti sveobuhvatan, a ako do njega i dođe trebaće nekoliko meseci do implementacije.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Lowe dobio 2,5% nakon objave poslednjih rezultata. Kompanija je saopštila da je ekonomija u SAD- u dalje na zdravim nogama.
Evropa je dan takođe završila u minusu, a investitori su pratili najnovija globalna dešavanja u prvom redu tenzija Pakistana i Indije i pitanje pregovora SAD-Kina. Stoxx600 je izgubio 0,38%.
Air France-KLM izgubio je 10%, nakon što se prenela vest da bi Holandija mogla da poveća udeo u ovoj kampanji. Tržište vidi ovu odluku kao mogućnost da se ubuduće proces donošenja korporativnih odluka znatno uspori.
Britanska Metro banka izgubila je preko 26%, nakon poziva akcionarima (shareholders cash call) da pomognu banci sa 463 miliona USD gotovine. Banka očito ne stoji najbolje.
Izvor: CNBC, Ilirika