Dnevni izveštaj 01.03.2019
Objavljeno: 01. 03. 2019

SERBIA:

NIIS: Izgradnja Termoelektrane-toplane u Pančevu počinje 7. marta
Svečani početak radova na izgradnji NIS-ove Termoelektrane-toplane u Pančevu biće 7. marta, potvrđeno je Tanjugu iz firme TE-TO Pančevo. TE-TO će biti električna centrala namenjena za proizvodnju električne energije i toplotne energije od prirodnog gasa, a gradiće se u kompleksu NIS Rafinerije nafte u Pančevu. Osnovna namena TE-TO (investicija vredna 180 mil EUR) je zadovoljavanje rastućih potreba rafinerije Pančevo za električnom energijom i tehnološkom parom. Planirano je i da TE-TO "doprinese povećanju stabilnosti snabdevanja električnom energijom, zahvaljujući usmeravanju do 65% proizvedene električne energije u energetski sistem Srbije", navedeno je na sajtu NIS-a.
Izvor: Ekapija

Prosečna plata u decembru 443 evra
Republički zavod za statistiku objavio je da je prosečna plata u decembru 2018. godine bila 52.372 dinara, odnosno 443 evra. Direktor Zavoda Miladin Kovačević izjavio je da od januara 2017. postoji ravnomeran trend rasta zarada do decembra 2018. godine i da su plate porasle za 17,5 odsto: sa 377 evra na 443 evra. On je naveo da se očekuje dalji trend rasta plata, posebno jer će u januaru obračunati i rast zarada u javnom sektoru.
Izvor: RTS

NBS, RZS: Industrijska proizvodnja u januaru u padu 5,5% na godišnjem nivou
Industrijska proizvodnja je u januaru 2019. zabeležila mesečni desezonirani rast od 4,8%, koji je rezultat mesečnog rasta prerađivačke industrije od 6,3%. U okviru prerađivačke industrije rast proizvodnje zabeležen je u 18 od 24 oblasti, pri čemu je najveći doprinos potekao od proizvodnje prehrambenih proizvoda, metalnih proizvoda, mašina i opreme, osnovnih metala, naftnih derivata i motornih vozila. Međugodišnje posmatrano, industrijska proizvodnja je u januaru bila niža za 5,5%, usled delovanja spoljnih faktora i kao posledica visoke baze iz januara prethodne godine.
Izvor: NBS

REGION:

NIIS: NIS objavio neto profit od 25,1 milijarde RSD za 2018
NIS je juče objavio konsolidovani neto profit za 2018 u iznosu od 25,1milijared RSD, što je za 7% manje nego godinu dana ranije. Ovaj manji pad dolazi usled većih troškova amortizacije, finansijskog gubitka iz prvog kvartala i nešto slabije profitabilnosti u četvrtom kvartalu. EBITDA je iznosio 53,7 milijarde RSD, što je povećanje od 14%, zahvaljujući većim prihodima, većim cenama nafte i merama za povećanje efikasnosti. Prihod u 2018. godini iznosio je 281 milijarde RSD, što je za 205 više nego godinu dana ranije.
Izvor: NIS, Ilirika

INO:

Dow u minusu uprkos dobrim makro podacima, Evropa u mešovitom tonu
Indeksi u Americi završili su dan u minusu, iako su podaci o rastu ekonomije bili dobri. Tržište je prevashodno negativno odreagovalo zbog neslavnog ishoda pregovora Trampa i lidera Severne Koreje, Kin Džong Una. Dow je izgubio 0,27%, S&P500 je bio u minusu od 0,3% isto koliko i Nasdaq.
Američka ekonomija imala je rast od 2,6% u poslednjem kvartalu 2018, što je prilično bolje od očekivanih 2,2%
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je HP objavio prihode manje od očekivanih pa je akcija izgubila 17,2%. Na liniji profita, kompanija je ostvarili bolju brojku od očekivane ali to nije imalo uticaja na kretanje akcije.
Evropski indeksi završili su dan u suprotnim pravcima, a uglavnom pod uticajem geopolitičkih dešavanja – susret Tramp-Kim, tenzije Indije i Pakistana. Stoxx600 je dobio simboličnih 0,12%.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Adecco izgubio 3%, nakon objave rezultata za četvrti kvartal. Zolando je pak skočio 23% a nakon što je objavio da očekuje solidan rast u tekućoj godini.
Rolls-Royce je izgubio skoro 3%, nakon objave gubitka od 2,9 milijarde funti. Gubitak potiče od prevelikih troškova koje je kompanija imala zbog problema sa Trent 1000 motorima.
Izvor: CNBC, Ilirika