Dnevni izveštaj 04.03.2019
Objavljeno: 04. 03. 2019

SERBIA:

Realni rast BDP-a Srbije 3,4 odsto u četvrtom kvartalu
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2018. godine iznosio je 3,4 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Repoublički zavod za statistiku. Prerma desezoniranim podacima, BDP je u četvrtom tromesečju porastao za 0,3 procenta u odnosu na prethodni kvartal. Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u poslednja tri meseca u sektoru, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, za 15,6 odsto, zatim trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, saobraćaj i skladištenje, i usluge smeštaja i ishrane, za 6,5 procenata, kao i u sektoru informisanje i komunikacije za 5,1 posto.
Izvor: Blic, RZS

Članstvom u Azijskoj infrastrukturnoj banci do povoljnih kredita
Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke, koja trenutno ima 93 države članice. Među njima su i zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih. Srbiji će učlanjenjem u ovu organizaciju biti omogućen pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima. U decembru prošle godine bord guvernera Azijske banke za investicije u infrastrukturu (AIIB) sa sedištem u Pekingu odobrio je zahtev za prijem Srbije u članstvo.
Izvor: Ekapija

Stopa nezaposlenosti u četvrtom kvartalu 12,9 odsto
Stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila je u četvrtom kvartalu 2018. godine 12,9 procenata, i to 11,9 posto za muškarce, a 14,2 odsto za žene, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. Stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila je u četvrtom kvartalu 2018. godine 12,9 procenata, i to 11,9 posto za muškarce, a 14,2 odsto za žene, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. U poređenju sa istim kvartalom 2017. godine, stopa nezaposlenosti je manja za 1,8 procentnih poena, dok je u odnosu na treće tromesečje povećana za 1,6 procentnih poena, prema pokazateljima Ankete o radnoj snazi za IV kvartal 2018. Stopa dugoročne nezaposlenosti je na godišnjem nivou smanjena za 1,6 procentnih poena na 7,3 posto.
Izvor: Novosti

REGION:

Bugari ponovo pokrenuli tender za gradnju gasovoda od Turske do Srbije
Bugarsko državno preduzeće Bulgartransgas ponovo je pokrenulo tender vredan 1,4 mlrd EUR za gasovod koji će prolaziti kroz tu zemlju od granice sa Turskom do Srbije. Bulgartransgas je prethodno sredinom februara objavio da je obustavio tender nabavke neophodnih materijala i opreme i investicionog dizajna u fazi projektovanja, izgradnje i puštanja u rad gasovoda od Nove Provadije do granice sa Srbijom, jer je kompanija Atomenergoremont uložila žalbu na osnovu Zakona o javnim nabavkama.
Izvor: Ekapija

INO:

Vodeći svetski indeksi završili petak u zelenom
Indeksi u Americi završili su petak u pozitivnom trendu, vođeni optimizmom povodom pregovora SAD i Kine ali i generalno dobrim trendom od početka godine. Indeksi su ove godine imali start koji je najbolji u poslednje tri decenije. Dow je dobio 0,43% a S&P500 je bio u plusu od 0,69%. Nasdaq je napredovao 0,83%.
Bloomberg je objavio da će do potpisivanja trgovinskog sporazuma SAD i Kine najverovatnije doći sredinom marta, nakon pomeranja roka za posle 1.marta.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Tesla izgubio 7%, nakon što je direktor kompanije i ujedno vlasnik, objavio da prvi kvartal tekuće godine neće doneti profit.
Amazon je skočio u petak skoro 2%, nakon saopštenja da planira da otvori sopstveni maloprodajni lanac prodavnica hrane, u kome bi cene bile na nižim nivoima od onih u Whole Foodsu.
Evropske berze bile su u plusu u petak takođe. Stoxx600 je dobio 0,35% a najbolje je prošao sektor automobila, zbog skoka na Faureciji od preko 5%. Ova kompanija saopštila je da će kupiti kompaniju Clarion i lansirati poslovnu grupu za operacije u Japanu u Aprilu.
Shell, poznata naftna kompanija, saopštila je da će morati da plati nekoliko kazni zbog propusta, tačnije korupcije, emisije štetnih gasova i eksplozija na nalazištu Moerdijk u 2014. godini. Akcija je bila u simboličnom minusu.
Izvor: CNBC, Ilirika