Dnevni izveštaj 05.03.2019
Objavljeno: 05. 03. 2019

SERBIA:

Privredni rast Srbije ispod potencijalnog zbog slabih institucija
Privredni rast Srbije je ispod svog potencijalnog nivoa zbog slabih institucija, posebno vladavine prava i kontrole korupcije i najveći je ekonomski problem, saopštio je danas Fiskalni savet Vlade Srbije. Sledeći činilac koji koči privredni rast su, kako je navedeno u analizi Fiskalnog saveta "Zašto privredni rast Srbije zaostaje", niske investicije, naročito privatne koje su nedovoljne, pre svega usled slabe vladavine prava i visoke korupcije. Fiskalni savet je u tom radu koji će biti prezentovan na biznis forumu na Kopaoniku, naveo da privredni rast usporavaju i nedostaci u obrazovnom sistemu. Privreda Srbije trenutno raste gotovo dva procentna poena ispod svog potencijala, odnosno nešto iznad 3%, umesto potencijalnih 5% - naveo je Fiskalni savet.
Izvor: Ekapija

Volkswagen će u Srbiji praviti SUV modele Seata i Škode?
Posle informacija da će nemački Volkswagen izgraditi fabriku u Srbiji, Novosti pišu da je sve izvesnije da će u novim postrojenjima biti organizovana proizvodnja SUV vozila iz Škodine i Seatove porodice. Reč je o "škodi karok" i "seatu ateka". Ovi modeli će biti preseljeni u Srbiju iz češkog grada Kvasine, koji umesto ova dva terenca preuzima produkciju "volkswagen pasata". Ipak, kako piše list, treba sačekati i da uprava nemačke grupe u narednim danima i definitivno potvrdi plan da u Srbiju investira 1,4 mlrd EUR, iako je to, kako tvrde izvori Novosti, samo formalnost. Očekuje se da bi iz postrojenja u Srbiji prvi modeli mogli da izađu u 2023. godini.
Izvor: Ekapija

Na kraju 2018. u državnoj kasi 32,2 milijarde dinara viška - Javni dug 53,6% BDP-a
Budžet Srbije je na kraju 2018. godine imao suficit od 32,2 milijarde dinara, jer su prihodi iznosili 1.179,2 milijarde, a rashodi 1.147 milijardi dinara, objavilo je Ministarsrvo finansija. Suficit budžeta na novou opšte države bio je takođe 32,2 milijarde dinara, što je 0,6% bruto domaćeg proizvoda (BDP), a primarni fiskalni suficit iznosio je 139,4 milijarde dinara, odnosno 2,7% BDP. Za 2018. godinu bio je planiran deficit od 32 milijarde dinara, tako da je ostvareni rezultat bolji za 64,2 milijarde dinara, istaklo je Ministarstvo finansija. Javni dug Srbije u decembru 2018. godine je iznosio 23,01 mlrd EUR i imao je udeo od 53,6% BDP-a.
Izvor: Ekapija

REGION:

Mihajlović sa delegacijom Svetske banke o novim projektima
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija u prethodnom periodu uradila mnogo na izgradnji auto-puteva i rekonstrukciji pruga i da u 2019. pokreće novi investicioni ciklus vredan više od pet milijardi evra, na kojem je težište na boljem povezivanju sa regionom.Na sastanku je bilo reči o efektima izgradnje novih saobraćajnica na povećanje tranzitnog saobraćaja, kao i o planovima za finansiranje održavanja puteva u okviru reforme putnog sektora, navodi se u saopštenju za medije iz kabineta ministarke. Predstavnici Svetske banke pohvalili su značajne rezultate koji su ostvareni u reformisanju železnice, a razmatran je i proces korporativizacije železnica i mogućnosti za podizanje kapaciteta železničkih kompanija.
Izvor: RTV

INO:

Indeksi u Americi pritisnuti lošim podacima iz građevinskog sektora, Evropa u plusu u iščekivanju dogovora SAD-Kina
Iako je jučerašnji dan dobro startovao na Wall Streetu, inicijalno zbog i dalje trajućeg optimizma povodom pregovara SAD-Kina, do kraja dana je došlo do preokreta zbog loših podatka iz građevinskog sektora. Dow je u konačnom skoru izgubio 0,79% a S&P500 0,39%. Nasdaq je bio u minusu od 0,23%.
Potrošnja u sektoru građevinarstva je u decembru smanjena za 0,6%, a očekivanja analitičara govorila su o rastu od 0,2%. Kada su u pitanju očekivanja vezana za konačno dogovor SAD i Kine, pojavila su se već mišljenja da je to inkorporirano u indekse te da je vreme za prodajnu akciju. Ovo je takođe bio jedan od razloga jučerašnjeg pada, pored podataka iz građevinarstva.
Salesforce, kompanija iz tehnološkog sektora, izgubila je 3% i najgore je performirana iz svog segmenta. Pad dolazi uoči objave rezultata.
Evropa je za razliku do Amerike završila dan u plusu. Stoxx600 je dobio 0,23% a bazični resursi bili su najbolje performirani, što odgovara činjenici da su oni najviše osetljivi na pitanje trgovinskih relacija na globalnom nivou.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Daily Mail skočio preko 4,4%, nakon objave da će akcionarima vratiti 1,1 milijardu USD a kroz podelu akcija kompanije Euromoneya, gde drži većinski udeo od preko 49%.
Izvor: CNBC, Ilirika