Dnevni izveštaj 06.03.2019
Objavljeno: 06. 03. 2019

SERBIA:

NIIS: NIS najavio ulaganja od 1,5 mlrd EUR do 2025. - Razmatra se i proizvodnja nafte i gasa u BiH
Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Tjurdenjev izjavio je na Kopaonik biznis forumu da će ta kompanija uložiti u nove projekte i proizvodnju 1,5 mlrd EUR do 2025. godine, a da se razmatra i proizvodnja nafte i gasa u Bosni i Hercegovini. Tjurdenjev kaže da su ukupne investicije NIS-a 5 mlrd EUR, uključujući i one koje treba da budu realizovane. Jedno od takvih postrojenja biće u Pančevu, a, kako je najavio, predviđa se i ulaganje u vetropark na lokaciji Plandište, izgradnju postrojenja od 100 megavata u koje će biti uloženo OD 140 do 150 mil EUR. Projekat u Pančevu, gde se gradi postrojenje za proizvodnju električne energije, koštaće ovu kompaniju od 170 do 180 mil EUR. Tjurdenjev je rekao da se razmatra proizvodnja nafte i gasa na teritoriji BiH, te da kompanija inače istražuje na mnogo lokacija potencijale za dobijanje nafte i gasa.
Izvor: Ekapija

EU obezbedila 10 mil EUR na ime garancija za povoljnije kredite srpskoj privredi
Šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre izjavila je da će ta finansijska institucija uskoro objaviti poziv bankama u Srbiji da plasiraju sredstva privrednicima pod povoljnijim uslovima, a za koje je garancije obezbedila Evropska unija. Negre je u izjavi Tanjugu navela da garancija Evropske unije iznosi 10 mil EUR.
Izvor: Ekapija

Vodeća uloga za rudarstvo u privredi SR
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić učestvovao je na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva PDAC, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva u Torontu, na poziv ministra prirodnih resursa Kanade, Amarjeeta Sohia, gde je predstavio sektor rudarstva u Srbiji. Kako je istakao, proaktivnom politikom Vlade RS, koja se bori za privlačenje velikih investicija, obezbeđen je moderan zakonodavni okvir, koji, sa jedne strane vodi računa o interesima Republike Srbije a sa druge obezbeđuje sigurnost za investitore.
Izvor: Tanjug

REGION:

EBRD razmatra da obezbedi 500 mil EUR za projekte u Srbiji
Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zuzana Hargitaj izjavila je na Kopaonik biznis forumu da ta banka razmatra da obezbedi 500 mil EUR za finansiranje projekata u Srbiji. Ona je sinoć rekla da bi želela da EBRD ima još jaču saradnju, kako s javnim i državnim preduzećima, tako i s privatnim sektorom, te da smatra da rast BDP-a u Srbiji od preko 4% u proteklom periodu nije slučajnost, kako to vide pojedini ekonomisti i privrednici. Ona misli da će u narednom periodu pretpostavljeni rast BDP-a Srbije od 3,5% biti revidiran, a ukazala je da je na prethodni nivo BDP-a od preko 4% uticala visoka stopa rasta izvoza i rast potražnje na domaćem tržištu.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksi na Wall Streetu bez većih promena, Target objavio dobre rezultate, Evropa u blažem minusu
Juče nije bilo većih promena u smislu kretanja indeksa na berzama u Americi, premda je pravac simbolično negativan. Dow je bio u minusu od 0,02% a Nasdaq od 0,05%. S&P500 je izgubio 0,11% Investitori se nadaju konačnom dogovoru SAD i Kine a najnovije izjave Majka Pompea to i opravdavaju.
Važna stvar za tržište bila je i objava rezultata maloprodajne kompanije Target. Kompanija je ostvarila dobit po akciji od 1,53 USD i prihod od 22,9 milijarde USD, što je u oba slučaja bolje od očekivanja. Prihodi iz istovetnih prodavnica porasli su 5,1% a prihodi od online prodaje čak 25%. Akcije je juče dobila skoro 5%.
Evropski indeksi bili su u blagom padu a u fokusu investitora su politička dešavanja širom sveta. Stoxx600 je izgubio 0,2% a najgore je prošao sektor automobila pošto je Kina izašla sa projekcijama rasta koji su najniži u poslednjih 30 godina.
Sektor telekoma je bio dobro performiran, nakon novosti da će Vodafone sprovesti emisiju konvertibilnih obveznica vrednosti 4 milijarde evra. Akcija je dobila 1,8%.
Nemačka hemijska kompanija, Evonik, skočila je 5,4%. Rast je došao nakon objave izveštaja o rezultatima, gde je navedeno da će kompanija prodati jednu od svojih zavisnih firmi.
Izvor: CNBC, Ilirika