Dnevni izveštaj 07.03.2019
Objavljeno: 07. 03. 2019

SERBIA:

Predstavnik Evropske komisije impresioniran fiskalnom konsolidacijom u Srbiji, ali smatra da treba raditi na vladavini prava
Generalni direktor Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao je na Kopaonik biznis forumu da je fiskalna konsolidacija u Srbiji impresivna, ali da treba raditi i na vladavini prava. Fiskalna konsolidacija je impresivna, budžetski deficit je preokrenut u suficit, smanjuje se javni dug. Impresioniran sam, ali treba videti na koji način mogu da se unaprede reforme i da se smanji siva ekonomija - rekao je Danijelson.
Izvor: Ekapija

Al Dahra investira 15 mil EUR u PKB do kraja aprila
Generalni direktor kompanije Al Dahra Vojin Lazarević izjavio je da će ta kompanija već do marta ili kraja aprila investirati 15 mil EUR u PKB, što je polovina dogovorenog ulaganja planiranog za naredne tri godine. Lazarević je rekao Tanjugu da je prema ugovoru koji Al Dahra ima sa Vladom Srbije, predviđeno da ova kompanija u naredne tri godine investira 30 mil EUR, a da će sada, samo pola godine od kupovine, uložiti 50% dogovorenih sredstava.
Izvor: Ekapija

ENHL: Energoprojekt ugovorio novi posao u Rusiji vredan 10,2 miliona EUR
Energoprojekt (ENHL) je saopštio da je njegova zavisna firma, Energoprojekt Visokogradnja ugovorila novi posao u Rusiji, vredan 10,2 miliona EUR. Reč je o građevinskim i instalaterskim radovim na kongresnom centru hotela Hyatt, u Rostovu na Donu. Rok za realizaciju je 9 meseci.
Izvor: Belex, Ilirika

REGION:

Srbija želi udeo u nuklearki "Belene"
Severna Makedonija i Srbija žele udeo u budućoj nuklearnoj elektrani 'Belene'. To je izjavio bugarski vicepremijer Tomislav Dončev za list "Trud". BTA u pregledu današnje bugarske štampe prenosi da je Dončev ovom dnevniku kazao i da "nema šanse da se nuklearna elektrana 'Belene' gradi bez učešća ruskog Rosatoma". Prema podacima dostupnim na internetu, nuklearna elektrana "Belene" planirana je da se gradi na severu Bugarske, blizu Dunava, kako bi zamenila reaktore nuklearne elektrane "Kozloduj" povučene iz upotrebe u okviru ispunjavanja uslova za ulazak Bugarske u Evropsku uniju.
Izvor: b92

INO:

Wall Street opet u minusu, I evropska tržišta uglavnom u crvenom
Indeksi u Americi opet su pod negativnom korekcijom, verovatno usled toga što deo investitora vrši prodaju nakon solidnih dobitaka od početka godine. Dow je izgubio 0,52% a S&P500 0,65%, dok je Nasdaq bio u minus od 0,93%. Optimizam po pitanju sporazuma SAD-Kina ne jenjava ali juče nije imao posebnog uticaja na tržište.
Od korporativnih dešavanja može se pomenuti da je General Electric izgubio solidnih 7,5% nakon objave iz JP Morgana da je akcija precenjena, imajući u vidu poteškoće sa kojima se kompanija suočava poslednje dve godine. Target cena za GE prema mišljenju analitičara iz JP Morgana je 6 USD po akciji.
Evropski indeksi bili su pod blažim pritiskom su juče takođe bili zbog objave podataka o američkom trgovinskom deficitu. Stoxx600 izgubio je 0,06% a sektori su uglavnom završili dan u suprotnim pravcima.
Od korporativnih novosti izdvajamo da je kompanija DS Smith, proizvođač ambalažne opreme, među bolje performiranim. Akcija je dobila 3,7% nakon objave da će prodati svoj biznis plastične ambalaže.
Izvor: CNBC, Ilirika