Nedeljni pregled 04.03.-08.03.2019
Objavljeno: 11. 03. 2019

Protekla nedelja završena je ne baš sjajno, kako u Americi tako i na evropskim tržištima. Dominirala je tema usporavanja globalnog rasta pa je to ponajviše uticalo na vodeće svetske indekse. Naime, ECB je izašla sa smanjenom procenom rasta agregatnog BDP-a za EU zonu (1,1% naspram ranijih 1,7%) u 2019, Centralna banka Kanade je izvestila da namerava da bude strpljivija u pogledu podizanja kamatne stope a Kina najavljuje smanjenje poreskih opterećenja kako bi se takođe borila sa usporavanjem ekonomskog rasta. Sve su to bili uglavnom negativni faktori koju si uticali na tržište vrednosnih papir protekle nedela. U konačnom skoru, Dow indeks je izgubio 2,2% a isto toliko i S&P500. Nasdaq je bio u padu od 2,5%. Teme poput pregovora SAD i Kine kao i korporativni rezultati nisu primarno uticali na indekse u prošlonedeljnoj sezoni.

Na domaćem BELEX-u, indeksi završavaju nedelju plusom. Pregledom trgovačkih podataka ustanovljavamo da je to očito zbog rasta na Komercijalnoj Banci i Energoprojektu. BELEX15 dobio je 0,52% a BELEXline 0,78%.

Pojavile su se spekulacije da postoji trenutno pet zainteresovanih kupaca za Komercijalnu Banku. Pominju se dva fonda i tri bankarske institucije. Među njima ima i domaćih subjekata, no više detalja nije bilo dostupno. Tender će prema najavi iz ministarstva biti raspisan u maju. Akcija je dobila 5,3% na nedeljnom nivou a bila je to ujedno i najotrovanija hartija uz promet od 50 miliona RSD.