Dnevni izveštaj 12.03.2019
Objavljeno: 12. 03. 2019

SERBIA:

Jagodinska pivara prodata za 50 miliona dinara
Odbor poverilaca Jagodinske pivare u stečaju prihvatio je ponudu od 50 miliona dinara, pa će ova firma biti prodata privrednom društvu za trgovinu X-TRADE DOO iz Jagodine, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Ponuda X-TRADE bila je jedina, ali i manja od 50% vrednosti procenjene imovine prilikom prodaje 18. februara, pa je za realizaciju morala da bude dobijena saglasnost Odbora poverilaca Jagodinske pivare.
Izvor: Ekapija

Devizne rezerve Narodne banke Srbije krajem februara 11,398 mlrd EUR
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara iznosile su 11.398,3 miliona evra, što je za 51,9 miliona evra više nego u januaru, odnosno za čak 1.607,2 miliona evra više nego na kraju februara 2018. godine. Na povećanje bruto deviznih rezervi u februaru najviše su uticali prilivi po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 104,1 milion evra. Pored toga, pozitivan efekat na devizne rezerve u februaru imali su i tržišni faktori u iznosu od 53,5 miliona evra.
Izvor: NBS

REGION:

Srbijagas postaje većinski vlasnik akcija Gas prometa Istočno Sarajevo - U planu krak gasovoda od Beograda ka RS
Generalni direktori Srbijagasa Dušan Bajatović, Gas prometa Istočno Sarajevo Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su danas u Banjaluci ugovor o uređenju imovinsko-pravnih odnosa, statusno-pravnih pitanja i ulaganja u preduzeće Gas promet. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da Srbijagas potpisivanjem ugovora postaje većinski vlasnik akcija Gas prometa Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14%. Akcijski fond Republike Srpske imaće 26% Penzioni rezervni fond 10%, Fond za restituciju 5%, a ostali fondovi 18,29% akcija.
Izvor: Ekapija

INO:

Skok na Applu i tehnološkim akcijama neutralisao negativan uticaj Boeinga na indekse u Americi, Evropa u plusu u iščekivanju glasanja o Brexitu
Indeksi u Americi završili su dan u plusu, pošto je rast na Applu i nekoliko drugih tehnoloških imena neutralisao pad na Boeingu, zbog nedavne nesreće sa njegovim modelom MAX 8. Dow je dobio 0,79% a S&P500 1,4%, dok je Nasdaq najviše napredovao – solidnih 2,02%.
Apple je bio dobitnik dana kada su u pitanju veća imena. Akcija je skočila 3,47%, nakon što je Bank of America Merrill Lynch, podigla rejting akcije na “kupi”, u uverenju da je nedavna korekcija prilika za ulaz i zauzimanje duge pozicije. Target cena je povećana sa 120 na 180 USD po akciji.
Facebook je takođe dobio na vrednosti (+1,46%) zbog povećanog rejtinga od strane Nomure, koja sada novu target cenu vidi na 215 USD po akciji.
Tehnološke akcije dobile su podstreka i nakon saopštenja iz Nvidie da kupuje Mellanox Technologies za 6,8 milijarde USD. Nvidia je dobila skoro 7%.
Evropske berze bile su mahom u plusu a investitori su u fokusu imali Brexit tačnije predstojeće glasanje o tome. Stoxx600 je dobio 0,76% a skoro svi sektori su bili u zelenom.
Od korporativnih novosti, verovatno najvažnija tema je mogućnost spajanja Deutsche Banke i Commerztbanke. Commerzbanka je skočila 7%, nakon što se pronela vest da je Deutsche Banka spremna da obnovi pregovore o merdžeru, pošto je direktor banke sada popustljiviji po tom pitanju, usled pritiska vodećih akcionara.
Izvor: CNBC, Ilirika