Dnevni izveštaj 13.03.2019
Objavljeno: 13. 03. 2019

SERBIA:

NBS: Međugodišnja inflacija u februaru 2,4%
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena u februaru na mesečnom nivou iznosio je 0,7%. Mesečna inflacija je bila opredeljena sezonski višim cenama svežeg povrća i voća i korekcijom cena cigareta. S druge strane, najveći uticaj u pravcu smanjenja inflacije potekao je od sezonski uobičajenog pojeftinjenja svežeg mesa i odeće i obuće. Međugodišnja inflacija je, u skladu sa očekivanjima NBS, nastavila stabilno da se kreće i u februaru se našla na nivou od 2,4%.
Izvor: NBS

Izvoz porastao 3,0 odsto, uvoz 11,5 procenata u januaru
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januaru 2019. porasla je za 7,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, na 2,84 milijarde evra, pri čemu je izvoz povećan za 3,0 procenta, a uvoz za 11,5 posto. Izvoz robe je dostigao 1,18 milijardi evra, a uvoz 1,65 milijardi, tako da je deficit iznosio 466,7 miliona evra, što je povećanje od 40,9 odsto u odnosu na januar 2018, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
Izvor: Tanjug

REGION:

FITO: Fitofarmacija objavila profit za 2018 od 746 miliona RSD
Proizvođač sredstava za zaštitu bilja, Galenika Fitofarmacija (FITO), objavila je neto profiti za 2018. u iznosu od 746 miliona RSD, što je neznatno manje od onog iz 2017,kada je iznosio 755 miliona RSD. Kompanija je uspela da poveća prihode za 4%, usled manjeg rasta na domaćem tržištu i povećanog izvoza ali je poslovna dobit umanjena za 7%, zbog većih troškova materijala i sniženih cena proizvoda. Kompanija veći deo prodaje ugovara uz EUR klauzulu, pa su performanse izražene u EUR valuti za nijansu bolje.
Izvor: FITO, Ilirika

INO:

Novi pad na Boeingu oborio Dow, ostali indeksi u Americi u zelenom, Evropa mešovita zbog Brexita
Pad na Boeingu nastavljen je i juče. Nedavna nesreća sa MAX modelom, druga po redu za poslednjih šest meseci, prizemljila je ovaj model u mnogobrojnim svetskim avio-kompanijama, i izazvala jak prodajni pritisak na akciji, pošto razlog padova nije još uvek jasan a mogao bi se ticati greške na modelu koja dugoročno može izazvati otkazivanje mnogobrojnih porudžbina aviona. To bi za Boeing bio veliki finansijski udarac. Dow je iz tog razloga bio u minusu od 0,38%, ali je zato S&P500 dobio 0,3% a Nasdaq 0,4%.
Na tržištu je pažnja bila prilično posvećena i objavi podataka o inflaciji. Ona za februar iznosi 0,2% i u ravni je sa očekivanom cifrom. Ovo je bilo pozitivno dočekano od strane investitora, pošto je jedan od faktora koji će uticati na FED da ne žuri sa podizanjem kamatne stope.
Evropski indeksi završili su dan u različitim pravcima u iščekivanju novog glasanja o Breixtu. Plan je ponovo odbačen, ali su tržišta već bila zatvorena. Stoxx600 je bio gotovo bez promene, a sektori su završili mešovitim tonom.
Od korporativnih vesti izdvajamo da je Spie, francuska inženjerska kompanija, dobila preko 8%, nakon objave dobrih rezultata za 2018. Švajcarska farmaceutska kompanija, Galenica, dobila je 6% nakon objave rasta profita za 2018. od solidnih 24%.
Telecom Italia izgubio je 5,75%, nakon što su mediji preneli da su investitori zabrinuti za budućnost i opstanak kompanije.
Izvor: CNBC, Ilirika