Dnevni izveštaj 15.03.2019
Objavljeno: 15. 03. 2019

SERBIA:

Dobit NBS 30,66 milijardi dinara u 2018. godini
Neto dobit Narodne banke Srbije je u 2018. godini iznosila 30,66 milijardi dinara (259,4 miliona evra), saopšteno je danas iz NBS. Dobit iz operativnog poslovanja (koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi), u iznosu od ukupno 13,24 milijarde dinara biće (112,05 miliona evra), u skladu sa Zakonom o NBS, raspodeljena tako što će 70 odsto ove dobiti, odnosno 9,27 milijardi dinara (78,4 miliona evra), biti preneto u budžet Republike Srbije.
Izvor: Tanjug

Predsdenik očekuje da izgradnja Moravskog koridora počne u najkraćem roku
Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima konzorcijuma kompanija Bechtel–Enka, kao i finansijskih institucija U.S. EXIM Bank, OPIC, Bank of America i UK Finance o realizaciji projekta Moravski koridor. Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Vučić je rekao da očekuje da izgradnja koridora počne u najkraćem roku, odnosno već u trećem kvartalu ove godine, do kada je neophodno završiti projektnu dokumentaciju i eksproprijaciju. Vučić je sa predstavnicima finansijskih institucija razgovarao i o modelima finansiranja tog projekta, očekujući najpovoljnije uslove kreditiranja.
Izvor: N1

EIB: Srbija bolja investiciona destinacija, ali reforme treba završiti
Šefica predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre kaže da je u Srbiji napravljeno dosta pomaka poslednjih godina, ali da treba još da se radi na pravnoj sigurnosti za investitore, na restrukturiranju javnih preduzeća, na povećanju ukupnih investicija - javnih i privatnih, i na dostizanju investicionog rejtinga. Na pitanje kako je Srbija uspela da se izbori sa izazovima koji su stavljeni pred nju nakon ekonomske krize, Negre kaže da rezultati iz 2018. godine ukazuju na to da je to uradila dobro. Navodi da se vidi da je dosta rekordnih rezultata postignuto na makroekonomskom planu, na fiskalnoj konsolidaciji, na stabilizaciji finansijskog sektora, na povećanju stranih direktnih investicija. Sve su to dobri pomaci, navodi Negre, ali ističe da je najvažniji reformski proces koji je Srbija započela u poslednjih deset godina zapravo pregovarački proces sa EU. Otvaranje i zatvaranje poglavlja je nešto što ima odraz na ekonomiju, na sigurnost koja se uliva investitorima, dodaje.
Izvor: N1

INO:

Slabija prodaja novih kuća u SAD oborila tamošnje indekse, Evropa u plusu, Lufthansa izgubila 6%
Blaži prodajni pritisak juče je bio prisutan na Wall Streetu nakon što podaci o prodaji novih kuća u SAD nisu zadovoljili očekivanja. Investitori su delimično ponovo u fokus stavili i pitanje dogovora SAD i Kine. Dow je bio u simboličnom plusu od 0,03% a S&P500 je izgubio takođe simboličnih 0,09%, dok je Nasdaq bio u minusu od 0,16%.
Prodaja novih kuća u SAD je u januaru bila u padu za 6,9%, pa je to pogodilo indekse. Za pad prodaje se najviše krivi situacija sa tadašnjom blokadom rada vladinih institucija.
Od korporativnih dešavanja, izdvajamo da je Facebook bio pod prodajnim pritiskom, izgubivši 1,9%, posle novosti da su vladine istražne institucije pokrenule istragu zbog dogovora koje je kompanija pravila sa ostalim velikim tehnološkim imenima.
General Electric je imao nešto volatilniji dan. Kompanija je objavila lošije od očekivanih projekcija za 2019 profit, pa je inicijalno izgubila 4% ali je od kraja dana ipak dobila 2,8%.
Apple je skočio preko 1%, nakon što je investiciona kuća Cowen inicirala praćenje akcije sa preporukom da će ista ostvariti bolje performanse od tržišta. Target cene je na 220 USD po akciji.
Premda se u Evropi ne stišava bura oko nekontrolisanog Brexita, indeksi su završili dan mahom u plusu, premda investitori prate i objave korporativnih rezultata. Stoxx600 je juče dobio 0,8% a većina sektora je u zelenom. Sektor naftnih kompanija ponovo je bio dobro performiran, kao i sektor osiguranja i medija.
Od korporativnih dešavanja na većim imenima izdvajamo Lufthansu, koja je izgubila 6% nakon objave da je imala pad poslovne dobiti od 11% u četvrtom kvartalu. Kompanija ističe da će se fokusirati na kvalitet rasta u narednim mesecima ali to nije izmenilo negativnu reakciju investitora.
Izvor: CNBC, Ilirika