Dnevni izveštaj 19.03.2019
Objavljeno: 19. 03. 2019

SERBIA:

Gazpromneft zainteresovan za kupovinu Petrohemije
Ruski Gazpromneft zainteresovan je za kupovinu pančevačke Petrohemije, a pored ove svetske energetske kompanije u razgovor su uključene i poljska, ali i neke kineske firme, piše Blic. Razlog za iznenadno interesovanje potencijalnih kupaca krije se u činjenici da pančevačka fabrika pozitivno posluje, a što Srbiji ide u prilog da je ne proda jeftino, navodi beogradski list. Da je to tako, kako piše Blic, potvrđuje i podatak da je Petrohemija, koja je trenutno u remontu svojih postrojenja, zbog čega ne radi, planirala iz sopstvenih sredstava da izdvoji za investicije ove godine 18,3 mil EUR. Pregovori o kupovini Petrohemije najviše su odmakli s Gazpomneftom koji je dao i okvire za moguću transakciju, a koji pored cene podrazumevaju i investicije u srpsku firmu.
Izvor: Ekapija

Mogući kontakti sa Volkswagenom već ove nedelje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "možda već ove nedelje imati kontakte sa Volkswagenom", u vezi sa investiranjem te kompanije u Srbiju. On je napomenuo da se ukupno pet zemalja bori za otvaranje fabrike Volkswagena. Dodao je da je "Srbija opet snažnija, stabilnija, jača i bolja zemlja za Volkswagen nego sve, nama prijateljske, zemlje, zainteresovane za tu investiciju: Turska, Rumunija, Bugarska i još jedna zemlja".
Izvor: Ekapija

Krajem marta počinje gradnja autoputa do Požege
Potpredsednica vlade Srbije i ministarka građevinarstva, Zorana Mihajlović, izjavila je u nedelju (17. marta 2019. godine) da bi krajem marta trebalo da počne izgradnja autoputa od Preljine do Požege na Koridoru 11 i da kineska kompanija CRBC već priprema gradilišni kamp u blizini Lučana. Mihajlović je rekla Tanjugu da je završeno sve što je potrebno za početak radova, eksproprijacija zemljišta i izdavanje građevinskih dozvola. Vlada Srbije je planirala krajem marta da počnu radovi na novoj deonici Koridora 11 ka Crnoj Gori, između Preljine i Požege - kazala je Mihajlović dodajući da je to jedna od težih deonica za izvođače.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksu u Americi u zelenom, Boeing sprečio značajniji rast, Evropa u plusu, Commerzbank i Deutsche Bank u fokusu
Wall Street je ovu nedelju startovao i započeo rastom, koji je međutim bio limitiran prodajnim pritiskom na Boeingu i Facebooku. Amazon i Apple su dali solidan doprinos rastu celog tržišta ali i očekivanje da FED neće menjati kamatnu stopu nakon sutrašnjeg zasedanja (što će biti poznato u sredu). S&P500 je dobio 0,4% a Nasdaq 0,3%, dok je Dow imao rast od 0,25%.
Boeing je ponovo pod prodajnim pritiskom, pošto je Wall Street Journal izvestio da je sam proces razvoja 737 Max modela sada pod istragom Ministarstva transporta i federalnih istražitelja. Akcija je juče izgubila 1,5%.
Facebook je juče izgubio 3,3% pošto je investiciona kuća Needham redukovala preporuku na hold sa buy. Razlog je uglavnom zabrinutost okot zaštite podatak i privatnosti te verovatnoća daljeg pooštravanja regulative prema kompaniji.
Evropski indeksi startovali su ovu nedelju pozitivnim tonom, uglavnom zbog prelivenog sentimenta iz Amerike, gde spekuliše da će FED u sredu obznaniti da do kraja godine ili neće uopšte biti podizanje kamatne stope ili će ono biti vrlo simbolično. Stoxx600 dobio je 0,22%. Dobro je bio performiran sektor banaka ali i kompanija iz oblasti bazičnih materijala.
Gledajući na pojedinačna veća imena onda se svakako u centar pažnje mogu staviti Commerzbanka i Deutsche Bank, pošto su obe banke potvrdile za vikend da su u aktivnim pregovorima oko merdžera. Deutsche Banka je dobila 4,6% a Commerzbanka 6,8%, respektivno.
Izvor: CNBC, Ilirika