Dnevni izveštaj 20.03.2019
Objavljeno: 20. 03. 2019

SERBIA:

EIB: Politička stabilnost neophodna svim investitorima
Svim investitorima neophodna je politicka stabilnost jedne zemlje, rekla je šefica Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre i izrazila nadu da će se ta stabilnost u Srbiji održati. Za naredni period najavljuje izdvajanje više sredstava za mala i srednja preduzeća, što je, kako kaže, neophodno da bi se održao ekonomski rast koji je započet 2018. godine.
Izvor: Ekapija

U prva dva mesec suficit republičkog budžeta, javni dug smanjen na 50,4% BDP-a
U prva dva meseca 2019. godine, umesto planiranog budžetskog deficita od 3,5 milijardi dinara, ostvaren je suficit od 22,2 milijarde dinara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković. Na trećem sastanku Dijaloga o politici upravljanja javnim finansijam, Stanivuković je rekao da je udeo javnog duga u BDPopao sa 71,2 odsto u 2015. na 50,4 odsto na kraju februara ove godine.
Izvor: Tanjug

Folksvagen seli ukrajinski pogon u Srbiju?
Dugogodišnji zastupnik "Škode" u Srbiji i vlasnik kompanije "Auto Čačak" Milenko Kostić izjavio je za današnje "Večernje novosti" da postoji verovatnoća da se u Srbiju preseli "Folksvagenova" fabrika iz Ukrajine. Ta fabrika nije, rekao je Kostić, postigla očekivane rezultate u produkciji reznih modela "Škode", jednog od 12 brendova najvećeg proizvođača na svetu. Kostić je istakao da su važni ljudi iz "Folksvagenovog" i "Škodinog" menadžmenta s njim ostvarili kontakt pre dva dana, kako bi im dao ocene poslovnog ambijenta u Srbiji.
Izvor: Novosti

INO:

Novi talas nesigurnosti oko pregovora SAD i Kine oborio Dow i S&P500, Auto sektor vodio rast u Evropi
Agencija Bloomberg juče je izašla sa navodima da se pregorovi između SAD i Kine trenutno ne odvijaju baš najbolje, te da bi Kina mogla da se suprotstavi zahtevima koje ima Amerika. Pred ovoga, isti izvor navodi da kineska strana iskazuje zabrinutost i traži garancije da će tarife na njihove proizvode biti zaista i ukinute nakon potpisivanja sporazuma. Ovo su faktori koji su juče uneli dozu nervoze i zbunjenosti na tržištu pa su Dow i S&P500 završili u simboličnim minusima dok je Nasdaq uspeo da se održi u simboličnom dobitku od 0,1%. Apple je izgubio 0,8%, pa je i to imalo uticaja na performanse vodećih indeksa.
Slično kao i prethodnog dana, evropske berze iščekuju odluku i saopštenja iz FED-a ali motre i na dešavanja oko Brexita, pošto se čini da EU neće bisti saglasna sa odlaganjem procesa za još tri meseca. Indeksi su bili mahom u zelenom pa je Stoxx600 dobio 0,62%.
Sektor automobila bio je nosilac rasta nakon što se pronela vest da postoji mogućnost da se grupa Peugeot spoji sa Fiat Chrysler grupom. Fiat je dobio preko 5% na ovu vest a dobro su prošli i Faurecia, Porche i Daimler.
Od ostalih imena, Danske Bank je izgubila 5,5%, nakon što se ispostavilo da su dve advokatske kuće tužile banku zbog ranijeg skandala za proneveru pranja novca u vrednosti od istorijsko rekordnih 200 milijarde eur.
Izvor: CNBC, Ilirika