Dnevni izveštaj 21.03.2019
Objavljeno: 21. 03. 2019

SERBIA:

Tržište rada na Zapadnom Balkanu beleži bolje rezultate
Prema izveštaju "Trendovi na tržištu rada na Zapadnom Balkanu 2019", koji su danas predstavili Svetska banka i Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (wiiw), od drugog kvartala 2017. do drugog kvartala 2018. otvoreno je oko 68.000 novih radnih mesta, u poređenju sa 231.000 koliko ih je otvoreno godinu dana ranije. Nasuprot tome, rast BDP-a u regionu povećao se sa 2,5% u 2017. na 3,9% u 2018. godini.
Izvor: Svetska Banka

Agrana ponovo o dolasku u Srbiju tek kada se stabilizuje cena šećera
Tek kada se bude stabilizovala cena šećera, razmotrićemo planove o daljem širenju, najavljuje direktor za finansijske poslove austrijskog koncerna Agrana Štefan Bitner. Austrijski proizvođač šećera planirao je, pre pada cene šećera na svetskim tržištima, da uđe na tržište Srbije. Aktuelna cena šećera ne dopušta nam dalje akvizicije, objasnio je Bitner u izjavi agenciji APA. To će međutim, prema Bitneru, trajati još najmanje jednu ili dve godine. Agrana je 2016. odlučila da se širi i 2017. dobila je odobrenje nadleženih srpskih vlasti o preuzimanju najvećeg srpskog proizvođača šećera Sunoko. Ti planovi su potom zaustavljeni zbog pada cene šećera.
Izvor: Ekapija

REGION:

Takse dovele sporazum CEFTA u pitanje, moguće da se oformi CEFTA plus
Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je Sorazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine posle uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu na Kosovu, doveden u pitanje i da zahteva oporavak da bi se održao. "Ako CEFTA ovo nije mogla da spreči, postojanje tog sporazuma o slobodnoj trgovini je pod velikim znakom pitanja", ocenio je Ljajić za "Politiku". Prema njegovim rečima, Srbija zbog nemogućnosti plasmana svoje robe na Kosovo dnevno gubi oko milion evra. Ministar je ocenio da je moguće da se oformi "neka vrsta CEFTE plus", ali da nijedan sporazum ne može da zaživi bez podške EU.
Izvor: N1

INO:

Dow pao više od 100 poena, FED neće podizati stopu do kraja godine, Brexit oborio evropske indekse, Bayer izgubio preko 9%
Nakon odluke FED-a da ostavi referentnu kamatnu stopu bez promene, došlo je do pada kamate na desetogodišnje trezorce, što je dovelo do prodajnog pritiska na akcijama najvećih banka te su Dow i S&P500 završili dan u crvenom. Dow je izgubio 0,55% a S&P500 0,29%. Nasdaq je bio u simboličnom plusu od 0,1%. FED je saopštio i da do kraja godine verovatno neće biti nikakvog podizanja kamatne stope. Podsećanja radi, krajem prošle godine očekivala su se barem dva povećanja u 2019. Indeksu su međutim bili pod pritiskom i zbog izjave Trampa da bi tarife na kineske proizvode mogle biti na snazi još dugo vremena.
FedEx je izgubio 3%, nakon što je njegov direktor saopštio da je pad prihoda kompanije posledica sve slabije makro slike na globalnom nivou ali i novonastalih trgovinskih barijera.
Evropski indeksi bili su u crvenom, pošto su investitori bili u iščekivanju odluke iz FED-a (usledila posla zatvaranja tamošnjih berzi). Važnu ulogu odigrao je i zvanični zahtev Britanije za odlaganje procesa Brexita. Stoxx600 je izgubio 0,78% a sektor automobila je bio pod solidnim prodajnim pritiskom, zbog nedavnih spekulacija da se kinezi protive američkim predlozima u okviru tekućih trgovinskih pregovora.
Nemački hemijski gigant Bayer izgubio je preko 9%, nakon što je još jedna američka porota donela zaključak da herbicid Roundup može biti značajan faktor za nastanak raka kod ljudi.
BMW je takođe bio pod snažnim prodajnim pritiskom pa je akcija izgubila skoro 5%. Ovo je posledica objave iz kompanije da očekuje pad profita pre oporezivanja u 2019 za 10%. Kompanija je takođe najavila da će pokrenuti 12 milijardi EUR vredan plan redukcije troškova, kako bi neutralisala izdatke za veće investicije u tehnologiju i negativan uticaj valutnih promena.
Izvor: CNBC, Ilirika