Dnevni izveštaj 22.03.2019
Objavljeno: 22. 03. 2019

SERBIA:

Ikarbus uskoro u većinskom vlasništvu kineske kompanije Jinlong
Stekli su se uslovi da kineska kompanija Jinlong postane većinski vlasnik Ikarbusa, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i naveo da je kineski partner pre dva dana izmirio sve svoje obaveze prema banci i otkupio potraživanja. Stevanović je za TV Prva rekao da se kineska kompanija, koja je jedna od najpoznatijih u svetu u proizvodnji autobusa, kvalifikovala i ispunila uslove da postane većinski vlasnik Ikarbusa, što je garancija da će Ikarbus biti ponos Srbije. Kada se administrativno sve završi, kineska kompanija može da počne da sprovodi svoje poslovne planove i programe - rekao je Stevanović.
Izvor: Ekapija

Luka Koper postala najvažnija luka za Austrijski uvoz i izvoz
Luka Koper je saopštila da je trenutno najvažnija luka za Austrijske spoljnotrgovinske operacije. Najveći deo izvoza i uvoza Austrija obavlja upravo preko ove luke a u poslednjih deset godina broj kontejnera uvećan je gotov šest puta kaže se u saopštenju Luke Koper.
Izvor: sta.is, Ilirika

NIS i MET Grupa grade vetropark u Plandištu
Kompanija MET Renewables i NIS započeli su zajednički rad na projektu vetroparka u Srbiji, nakon što je MET otkupio od trećih lica udeo od 50% u tom projektu. Ovo će biti prvi vetropark za oba partnera, kao i prva investicija u obnovljivu energiju švajcarske MET Grupe izvan Evropske unije. Vetroelektrana instalisane snage 102 MW će se sastojati od 34 vetroturbine, a biće izgrađena u opštini Plandište u Srbiji. Vetropark instalisane snage 102 MW, koji se nalazi u opštini Plandište, proizvodiće električnu energiju ekvivalentnu potrošnji oko 85.000 domaćinstava. Izgradnja vetroparka Plandište počeće tokom 2019. godine, tako da se očekuje da će 2021. godine vetropark biti potpuno operativan.
Izvor: Ekapija

INO:

Apple vodio rast indeksa na NYSE, Evropa mešovita nakon odluke FED-a i BoE
Skok na Applu i Micronu vodio je juče rast indeksa na berzama u Americi. Dow je dobio 0,84% a S&P500 1%. Nasdaq je bio u plusu od 1,42%. Pozitivan sentiment bio je podržan i prekjučerašnjim podacima iz FED-a, koji govore da se do kraja 2019. neće menjati referentna kamatna stopa.
Apple je dobio 0,44% nakon što je Needham podigao rejting akcije sa „buy“ na „strong buy“, u uverenju da postoji potencijal rasta i da kompanija u odnosu na svoj biznis model vredi više od trenutne kapitalizacije. Istovremeno, Micron je skočio velikih 9,6% nakon što je objavio kvartalni rezultat koji je bolji od očekivanog.
Evropski indeksi završili su dan u različitim pravcima pa je generalni Stoxx600 ostao skoro bez promene na dnevnom nivou. Investitori su reagovali na odluku FED-a da pauzira sa podizanjem kamatne stope ali i na novost iz Bank of England da tamošnja kamatna stopa takođe ostaje bez promene.
Gledajući na pojedinačna korporativna dešavanja onda se u centar pažnje ponovo stavljaju Commerzbank i Deutsche Bank. Mediji spekulišu da bu u slučaju spajanja Deutsche Banka morala da verovatno dodatno smanji ili čak zatvori poslovanje u SAD-u. Akcija je juče izgubila preko 3% a ceo sektor je bio pod prodajnim pritiskom
Izvor: CNBC, Ilirika