Dnevni izveštaj 25.03.2019
Objavljeno: 25. 03. 2019

SERBIA:

AIK banka dala ponudu i za kupovinu slovenačke Abanke?
Slovenija je dobila sedam obavezujućih ponuda za privatizaciju državne Abanke, među kojima je i ponuda srpske AIK banke, prenosi portal Seenews pozivajući se na ljubljanske medije. Na listi ponuđača su, pored ostalih, i mađarska OTP grupa, austrijska Erste banka, kao i americki investicioni fondovi Apolo i Blekstoun, navodi se u informaciji. Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda istekao je 19. marta.
Izvor: Ekapija

NBS: Inflacija očekivana na 2,1-2,7% za narednih godinu dana
Prema rezultatima februarske ankete, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu i za dve godine dana unapred nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%). Inflaciona očekivanja za godinu dana unapred ostala su nepromenjena u odnosu na januar i iznose 2,7% kod finansijskog sektora i 2,1% kod privrede. Do promene nije došlo ni kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve godine unapred. Od početka 2019. godine ona se i kod predstavnika finansijskog sektora i kod privrednika nalaze tačno na centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije (3,0%).
Izvor: NBS

MTLC: Metalac zakazao Skupštinu za 24.april
Metalac (MTLC) je zakazao redovnu Skupštinu akcionara za 24. april tekuće godine a na dnevnom redu biće i odluka o raspodeli dobiti. Predloženi iznos je 85 RSD bruto po akciji a presečni dan je 14. april tekuće godine. Na trenutnoj ceni dividendni prinos iznosi 4,1%.
Izvor: Belex

INO:

Strah od recesije oborio indekse na Wall Streetu: Loši makro podaci oborili evropske indekse
Kraj nedelje, tačnije petak, je doneo težak pad na berzama u Americi, izazvan pre svega strahovanjem od recesije. Niz faktora poput odustajanja FED-a od daljeg podizanja kamatne stope, snižavanja izgleda za rast i lošijih makro objava iz Evrope, dovelo je do zaključka mnoge ulagače da globalni rast zasigurno usporava, te da postoji i rizik od recesije u SAD i Evropi. Dow je izgubio 1,7%, a S&P500 1,9%, dok je Nasdaq bio u padu od čak 2,5%.
Nike je u petak objavio slabije rezultate poslovanja za svoj poslednji kvartal, tačnije slabiji rast prodaje na tržištu Severne Amerike. Akcija je izgubila 6,6%.
Boeing je takođe bio pod prodajnim pritiskom nakon što je indonežanska kompanija Garuda, otkazala 6 milijardi USD vredne porudžbine za 49 modela 737 MAX. Akcija je izgubila 2,8%.
Evropski indeksi bili su u petak u minusu, pre svega zbog nekoliko lošijih makro objava. U prvom redu se to odnosi na PMI (Purchasing Managers’ Index), koji se očekivano na nivou 52 a aktuelni podatak je 51,3. Pored ovoga, nemačka proizvođačka delatnost je treći kvartal po redu u kontrakciji, pa je i to uticalo na loš sentiment na berzama. Stoxx600 izgubio je u petak 1,29%.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Nokia izgubila preko 5%, nakon objave svog godišnjeg izveštaja. Kompanija je saopštila da ne namerava nikakve nove aktivnosti na području Irana, kako bi izbegla konfrotiranje sa trgovinskim politika SAD i EU.
Izvor: CNBC, Ilirika