Dnevni izveštaj 26.03.2019
Objavljeno: 26. 03. 2019

SERBIA:

Brčanski Bimal kupio proizvođača ulja Sunce iz Sombora
Kompanija Bimal iz Brčkog, preko svoje beogradske firme, kupila je poznatog proizvođača ulja Sunce iz Sombora, piše BiznisInfo, sajt iz Bosne i Hercegovine. Konkretno, kao kupac se pojavljuje firma Bimal invest Beograd, čiji je vlasnik Bimal Brčko. Bimal preuzima firmu Novo Sunce, osnovanu 17. decembra prošle godine, a njen osnivač je poznata kompanija Sunce fabrika ulja i biljnih masti Sombor. Dogovor podrazumijeva da se imovina kompanije Sunce prenese na firmu Novo Sunce pre preuzimanja od strane Bimala. Pismo namere o preuzimanju između kompanija Bimal invest i Sunce potpisan je u decembru prošle godine, a posao su u februaru ove godine odobrili regulatori u Srbiji. Bimal ugovorom stiče udeo od 77% u kompaniji iz Sombora.
Izvor: Ekapija

Kina sprema 10 investicionih projekata za Srbiju
Kina za Srbiju ima spreman paket od najmanje 10 velikih investicionih projekata, vredan na desetine, ako ne i stotine miliona dolara, piše Srpski telegraf. Kako navodi list, ulaganje u "Ikarbus", kojim je Srbija postala jedna od prvih zemalja u Evropi koja će proizvoditi električne autobuse i elektro-kombije, samo je početak. Detalji kineskih investicija biće utanačeni krajem aprila kada će se u Pekingu u okviru globalne konferencije "Pojas i put" sastati predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Alaksandar Vučić, navodi Srpski telegraf.
Izvor: Novosti

Prosečna neto plata u januaru 54.521 RSD, realno veća 3,7%
Prosečna januarska neto zarada po zaposlenom u Srbiji iznosila je 54.521 dinar, i nominarlno je veća za 4,1 odsto, a realno za 3,7 procenata nego prethodnog meseca, saopštio je Republički zavod za statistiku. Prosečna bruto zarada obračunata za januar 2019. godine je iznosila 75.296 dinara, što je u odnosu na prethodni mesec nominalno više za 4,3 posto, a realno za 3,9 odsto.
Izvor: Tanjug

INO:

Indeksi na Wall Streetu bez većih promena, Strah od recesije oborio evropske indekse
Indeksi u Americi startovali su nedelju gotovo bez značajnijih promena u odnosu na petak. Razlog za takvo stanje je činjenica da je pozitivan sentiment, koji se pojavio nakon izveštaja tamošnje istražne komisije da Tramp nema povezanost sa Rusijom, neutralisan strahovanjem od moguće recesije u SAD već 2020. i generalno od sve slabijeg globalnog rasta. Dow je tako bio u simboličnom plusu od 0,06%, dok su S&P500 i Nasdaq završili u neznatnim minusima od 0,08% i 0,07%, respektivno.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Apple izgubio 1,2% nakon što je održao prezentaciju na kojoj je predstavio neke svoje nove produkte i usluge, poput video igara, streaming servisa, sopstvenih kreditnih kartica i sličnih aplikacija.
Boeing je dobio 2,3%, a nakon objave da piloti trenutno testiraju poboljšanu verziju softwera za 737MAX model, koji je nedavno imao dva rušenja.
Evropske berze juče su završile dan u crvenom. Uglavnom je dominirala tema moguće recesije u SAD kao i uvek prisutno pitanje Brexita. Stoxx600 je izgubio 0,42%, a većina sektora je bila u minusu.
Od korporativnih dešavanja na većim imenima izdvajamo Bayer. Akcije je juče izgubila skoro 3%, nakon što je Bank of America snizila njen rejting. Pitanje pesticida Roundup, za koji se sumnja da izaziva kancer ostaje i dalje aktuelno, što izaziva negativna sentiment na akciji.
Izvor: CNBC, Ilirika