Dnevni izveštaj 27.03.2019
Objavljeno: 27. 03. 2019

SERBIA:

Srbija može da očekuje novi talas investicija iz UAE
Srbija u godinama pred nama može da očekuje novi talas investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a srpske kompanije Emirate mogu da upišu na listu tržišta na kojima imaju značajne šanse za povećanje izvoza, izjavio je danas u Abu Dabiju Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS). Beograd će u skorije vreme posetiti delegacija "Mubadale“ radi razmatranja novih investicionih projekata, dogovoreno je tokom današnjeg razgovora sa Halidom Abdulom al Kubaisijem, direktorom Sektora za aeronautiku, obnovljivu energiju i IT ove kompanije, koja kod nas trenutno realizuje vetropark Čibuk 1.
Izvor: Tanjug

U srpskim lukama u 2018. pretovar tereta povećan za 11,5% - U 2019. u planu nova međunarodna putnička pristaništa u Zemunu i Ramu
U lukama u Srbiji je u 2018. godini pretovareno 11,8 miliona tona robe, što je za 11,5% više nego prethodne godine i rezultat je povećane privredne aktivnosti, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama. Najčešće pretovarena vrsta tereta i dalje su šljunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine gotovo 26% pretovara. Novina je rast pretovarene količine nafte i naftnih derivata, sa udelom od 18,6%, dok je pretovar ruda imao udeo od 18,4%, a žitarica 13%.
Izvor: Ekapija

Gradovi i opštine u prošloj godini obradili 100.000 zahteva za gradnju
Lokalne samouprave u prošloj godini obradile su gotovo 100.000 zahteva za gradnju, od čega je 85% pozitivno rešeno. Najuspešniji gradovi u izdavanju građevinskih, upotrebnih i drugih dozvola su Čačak, Sremska Mitrovica i Sombor, a među opštinama prva tri mesta zauzimaju Odžaci, Sopot i Bačka Topola, pokazala je analiza NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam, na osnovu podataka iz sistema za podnošenje elektronskih prijava u APR.
Izvor: Ekapija

INO:

Wall Street u plusu, zabrinutost zbog ekonomskih podataka ostaje aktuelna, Evropa u plusu
Indeksi na Wall Streetu juče su bili u zelenom premda je objava nekih ne tako dobrih podatak iz makro ekonomije unela dozu zabrinutosti na tržište i sprečila opipljiviji rast. Dow je dobio 0,55% a S&P500 0,72%. Nasdaq je bio u plusu od 0,71%.
Broj novozapočetih kuća u februaru je opao za 8,7%, naveliko ispod očekivanja. Broj novoizdatih građevinskih dozvola je takođe u padu ali manje od očekivanja. Poverenje potrošača, takođe je u padu tokom marta.
Značajnijih korporativnih novosti nije bilo osim možda onih koje su se ticale Nvidie - Piper Jaffray je inicirao praćenja akcije uz pozitivno mišljenje u uverenju da je valuacija trenutno atraktivna.
Evropski indeksi završili su dan u zelenom pošto je nervoza oko moguće recesije u SAD otišla u drugi plan a investitori su više pažnje obratili na korporativna dešavanja. Stoxx600 je odbio skoro 0,8%.
Verovatno najznačajniji korporativni događaje je objava da će Kina poručiti 300 aviona iz Airbusa. Ova kompanija je iz tog razloga dobila juče 2%, a to je uticalo dosta na rast samog Stoxx600 indeksa ali i na francuski CAC.
Wirecard je dobila izuzetnih 26%, pošto se nakon sprovedene istrage ispostavilo da kompanija ipak nije bila umešana u malverzacije primećene u kancelariji u Singapuru.
Izvor: CNBC, Ilirika