Dnevni izveštaj 28.03.2019
Objavljeno: 28. 03. 2019

SERBIA:

KMBN: Komercijalna banka na nivou Grupe u 2018. ostvarila istorijski profit od 71 mil EUR - Depoziti porasli 11% u odnosu na 2017.
Komercijalna banka je 2018. godinu završila sa ostvarenim profitom od 8.121.000.000 dinara (69 mil EUR), dok je na nivou Grupe ta cifra iznosila 8.381.000.000 dinara (71 mil EUR), što je najveći profit od njenog osnivanja, izjavio je juče predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vladimir Medan. Na predstavljanju poslovnih rezultata banke u 2018. akcionarima i potencijalnim investitorima u prostorijama Beogradske berze, Medan je istakao da je bilanska aktiva Komercijalne banke zaključno sa 31. decembrom 2018. iznosila 401 milijardu dinara, što je rast od 9% ili 32 milijarde dinara u odnosu na 2017. godinu, dok je na nivou Grupe ona za 2018. godinu iznela 442 milijarde dinara, sa još većim rastom u odnosu na prethodnu godinu - od 10%, odnosno 41 milijardu dinara. Banka je po prvi put u 2018, posle četiri godine, preokrenula trend bilansne aktive u pozitivnom smeru, i to je trend na kojem će menadžment banke raditi u narednom periodu, jer je bilansna aktiva veoma bitna u današnjim uslovima, mnogo bitnija nego pre 10 godina, s obzirom da su kamatne marže i cene kredita smanjene, pa banke koje nemaju dovoljno veliku bilansnu aktivu teško mogu da generišu adekvatan nivo profita - istakao je Medan.
Izvor: Tanjug

Počinje investicioni ciklus od 5,5 milijardi evra
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović otvorila je juče konferenciju "Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona "TIL 2019", na kojoj učeštvuju i kompanije koje će zajedno sa Srbijom realizovati novi investicioni ciklus u infrastrukturi vredan više od 5,5 milijardi evra. Mihajlović je rekla novinarima da već za godinu dana očekuje da će u oblasti transportne logistike biti napravljen značajan iskorak.
Izvor: Tanjug

Od 5. aprila na Beogradskoj berzi se trguje metodom kontinuiranog trgovanja - Bolja likvidnost i podsticaj za investitore
Na multilateralnoj trgovačkoj platformi Beogradske berze (MTP) od 5. aprila ove godine akcijama će se trgovati metodom kontinuiranog trgovanja umesto metodom preovlađujuće cene, prema odluci direktora Beogradske berze Siniše Krnete. Verujemo da će to doprineti podsticanju likvidnosti, podsticanju investitora, imajući u vidu da će im prelazak sa metode preovlađujuće cene na metod kontinuiranog trgovanja omogućiti lakše, frekventnije i brže ulaske i izlaske iz pozicija na akcijama listiranim na tom tržišnom segmentu - kaže Krneta za Tanjug.
Izvor: Ekapija

INO:

Pad kamatne stope na desetogodišnje trezorce oborio indekse u Americi, Evropski indeksi bez većih promena, Commerzbanka u plusu 5%
Indeksi u Americi juče su bili pod prodajnim pritiskom, uglavnom zbog novog pada kamatne stope na desetogodišnje zapise trezora. Dow je izgubio 0,13% a S&P500 0,46%. Nasdaq je bio u padu od 0,63%.
Kamatna stopa na desetogodišnje trezorce spustila se na 2,63%, što je njen najniži nivo od 2007. Pored toga ona je sada manja od stope na trogodišnje trezorce što se smatra jednim od jakih signala nadolazeće recesije, baš kao što je bio slučaj i u 2007.
Boeing je dobio juče 1%, pošto je kompanija saopštila da namerava da uradi prepravke i dorade na modelu 737 MAX koji je imao dva rušenja u poslednjih šest meseci.
Indeksi u Evropi završili su sredu samo uz simbolične promene, pošto su investitori uglavnom oprezni povodom strahova od moguće recesije u SAD. Stoxx600 dobio je tek simboličnih 0,02%.
Commerzbanka dobila je 5,2%, nakon objave godišnjih rezultata za 2018, koji pokazuju da je neto profit skočio na 865 miliona EUR naspram ranijih 128 miliona. Banka je istovremeno objavila i smanjene plata za generalnog direktora od 32%.
Fiat Chrysler je dobio 2,75% nakon natpisa u Finnancial Timesu da bi kompanija mogla biti predmet preuzimanja od strane Renaulta a moguće i PSA grupacije.
Izvor: CNBC, Ilirika