Dnevni izveštaj 29.03.2019
Objavljeno: 29. 03. 2019

SERBIA:

Učešće problematičnih kredita u zemljama Centralne i Istočne Evrope u padu
Učešće problematičnih kredita u pojedinim zemljama Centralne i Istočne Evrope vraća se na jednocifrene brojke i čak podudara s stopamaiz vremena pre krize, ali je na ostalim tržištima i dalje njihovo učešće veće od 10 odsto, pokazao je najnoviji izveštaj konslutantske kuće Dilojt o problematičnim kreditima. U izveštaju je ocenjeno da se pokazatelji kvaliteta aktive u bankarskom sektoru u regionu centralne i istočne menjaju nabolje.
Izvor: Tanjug

Ukidanje devizne klauzule rešenje za kredite u "švajcarcima"?
Kredite koje su građani uzimali u švajcarskim francima mogao bi da reši srpski dinar, pišu danas Novosti, prenosi Tanjug. Kako navodi list, najizvesnije rešenje problema koji traje duže od decenije i koji muče blizu 20.000 ljiudi u Srbiji, jeste ukidanje valutne klauzule kojom su ovi zajmovi vezani za franke. To znači da bi sledeće rate vredele isto kao i na startu kredita, i to u dinarima. Ako se usvoji ovakvo rešenje, zaduženima u francima kojima su u proteklom periodu rate bile i dvostruko veće, banke bi uradile novu računicu kredita, a time bi preostali dug bio manji, pišu Novosti.
Izvor: Ekapija

Evrodizel i benzin "skočili" za 3 dinara, cena TNG autogasa niža
Prosečna maloprodajna cena evrodizela i benzina u Srbiji za prethodnih mesec dana porasla je za oko tri dinara za litar, dok je cena TNG autogasa niža za 0,6 dinara, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije. Slične promene cena su zabeležene i na tržištima u regionu, navodi se u saopštenju Udurženja naftnih kompanija Srbije.
Izvor: Tanjug

INO:

Obnavljanje pregovora SAD-Kina podiglo indekse u Americi, Evropa u minusu
Obnavljanje pregovora SAD-a i Kine na temu trgovinskih odnosa, juče je donelo pozitivan sentiment Wall Streetu, premda je i dalje prisutna zabrinutost oko usporavanja ne samo rasta ekonomije Americi već i globalno. Dow je dobio 0,36% a isto toliko i S&P500 a vrlo sličan procenat rasta imao je i Nasdaq – 0,34%.
Specijalnih korporativnih novosti nije bilo, a od makro objava svakako je najvažnija ona o rastu ekonomije u SAD za četvrti kvartal 2018. Konačna brojka iznosi 2,2%.
Evropa je bila ipak u minusu, pošto je strahovanje od recesije stavilo u drugi plan obnavljanje pregovora SAD i Kine. Stoxx600 izgubio je 0,11%.
Bayer je inicijalno juče izgubio preko 1%, pošto se pojavila vest da će morati da plati obeštećenje od 80 miliona USD za osobu koja je podnela tužbu protiv njega, uz tvrdnju da je pesticid Roundup izazvao kancer. Ipak do kraja dan većina tog pada je bila anulirana.
Izvor: CNBC, Ilirika