Dnevni izveštaj 01.04.2019
Objavljeno: 01. 04. 2019

SERBIA:

Za tri godine izvoz IT-a biće dve milijarde evra
Izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini bio je oko 1,15 milijardi evra, a za samo tri godine dostići će dve milijarde evra, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović koji je uručio glavnu nagradu portala eKapije za investiciju godine. Popović je rekao da je IT industrija u Srbiji prvi put u istoriji u 2018. zabeležila veći izvoz nego Fijat i Smederevska železara koji su, kaže, do sada bili lideri u izvozu.
Izvor: Tanjug

TGAS: Tehnogas u 2018 ostvario veće prihode i nešto manji dobit od one iz 2017.
Proizvođač tehničkih gasova Messer Tehnogas (TGAS) objavio je nekonsolidovane rezultate poslovanja za 2018, prema kojima je kompanija postigla prihode u visini od 8,7 milijarde RSD, što je rast od gotovo 10% u odnosu na 2017. Poslovna dobit iznosi 2,1 milijardu RSD i uvećana je za 10%, što svedoči da profitabilnost ostaje i dalje na visokom nivou. Neto profit je međutim umanjen za 11% i iznosi 1,8 milijarde RSD. Pad je došao zbog pojave manjeg iznosa otpisa, verovatno dela starijih potraživanja. Ovi rezultati ne uključuju efekte nedavne kupovine slovenačke firme Messera.
Izvor: Belex, Ilirika

Građani u februaru povećali kupovine za 13,4%
Promet robe u maloprodaji u Srbiji bio je u februaru ove godine veći za 13,4 odsto u tekućim cenama nego u istom mesecu 2018, a u stalnim cenama veći za 10,8 procenata, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. U prva dva meseca 2019. godine, promet robe u trgovini na malo je na godišnjem nivou veći u tekućim cenama za 10,3 odsto, a u stalnim cenama za 8,0 procenata.
Izvor: Tanjug

INO:

Optimizam oko pregovora SAD-Kina podigao indekse u SAD i Evropi
Obnavljanje pregovora SAD-a i Kine na temu trgovinskih odnosa, je i u petak održalo optimizam na finansijskim tržištima, kako u SAD tako i u Evropi. Dow je dobio 0,82% a S&P500 0,67%, dok je Nasdaq bio u plusu od 0,78%.
Govoreći o korporativnim dešavanjima, CarMax je bio među bolje performiranim akcijama, obzirom da je skočio 9,5%, posle objave dobrih rezultata. Sentiment je bio podržan i realizacijom IPO za kompaniju Lyft, koja je dobila 8% prvog dana trgovanja. Uskoro se očekuje IPO i za Uber.
Evropski indeksi završili su petak takođe mahom u plusu , nakon što je parlament u Britaniji još jednom odbacio plan za Brexit. Stoxx600 je dobio 0,56% u petak a na nedeljnom nivo je bio u plusu od 0,78%.
H&M je skočio 9,56%, nakon što je objavio da je profit pre oporezivanja u prvom kvartalu pao za manji iznos od očekivanog.
Od makro podataka iz Evrope, izdvajamo da su maloprodajni prihodu u Nemačkoj u februari porasli više nego što se očekivalo. Ekonomija Velike Britanije prema poslednjoj objavi u 2018. porasla 1,4%, što je najslabiji rast još od 2012.
Izvor: CNBC, Ilirika