Dnevni izveštaj 02.04.2019
Objavljeno: 02. 04. 2019

SERBIA:

Srbija povećala izvoz robe 7,1% u prva dva meseca 2019.
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januaru i februaru 2019. godine porasla je za 9,8 odsto na 6,01 milijardu evra međugodišnje, pri čemu je izvoz ostvario rast od 7,1 posto na 2,53 milijarde evra. Uvoz robe je u prva dva meseca vredeo 3,47 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 11,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Izvor: Tanjug

Investicija kompanije Linglong može uticati i na Volkswagen - Do 2025. u Zrenjaninu će se proizvoditi 13 miliona guma
Naš dolazak u Srbiju šalje dobru poruku svim investitorima, To utiče i na Volkswagen, i oni će to gledati, izjavio je Vang Feng, predsednik kompanije Shandong Linglong Tire, koja je polaganjem kamena temeljca počela izgradnju fabrike u Zrenjaninu. On čekuje da će početak proizvodnje u fabrici u Zrenjaninu biti moguć već krajem naredne godine, ali da su početak zacrtali za 2021. Kapacitete fabrike će biti 13 miliona guma godišnje. To ćemo dostići 2025. - precizira je Vang, navodeći da proizvode iz Zrenjanina planiraju da plasiraju u Severnu Afriku, Evropu i Severnu Ameriku.
Izvor: Ekapija

Prosečni prihodi po domaćinstvu 63.734 dinara
Posečni mesečni prihodi u novcu i u naturi u Srbiji iznosili su u prošle godine 63.734 dinara po domaćinstvu, što je nominalno više za 3,8 odsto nego u 2017, dok su izdaci za ličnu potrošnju "težili" 64.481 dinar i bili su veći 3,5 procenata, nominalno, objavio je Republički zavod za statistiku. To znači da je domaćinstvima u proseku mesečno nedostajalo 747 dinara za pokrivanje izdataka.
Izvor: Tanjug

INO:

Dobri makro podaci u SAD i Kini podigli indekse na Wall Streetu i u Evropi
Dobri podaci o nivoima industrijske proizvodnje u SAD i Kini, donekle su ublažili strahovanja vezana za usporavanje globalnog rasta, pa su tako bili glavni razlog za pozitivan start ove nedelje, i ujedno i ovog meseca. Dow je dobio 1.27%, dok je S&P500 bio u plusu za 1.16%. Nasdaq je uvećao vrednost za 1.29%.
Industrijska proizvodnja u SAD imala je rast tokom marta, odlepivši se tako od niskih nivoa viđenih 2016. Istovremeno je u Kini, PMI indeks došao do 50,8, što je najviši nivo u poslednjih osam meseci, što se očitavalo ka dobar signal.
Evropski indeksi takođe su bili pod uticajem makro objava iz Amerike i Kine. Stoxx600 je dobio 1,2%. Naročito su dobro prošle akcije iz sektora proizvođača automobila, nakon novosti da PSA i Fiat Chrysler razmatraju mogućnosti za saradnju.
Od ostalih korporativnih dešavanja vredi pomenuti easyJet, koji je izgubio 8,5%, nakon saopštenja da Brexit rezultuje potrebom da se umanje cene karata, i nakon objave da su izgledi poslovanja za drugu polovinu godine nešto lošiji od trenutnih.
Izvor: CNBC, Ilirika