Dnevni izveštaj 03.04.2019
Objavljeno: 03. 04. 2019

SERBIA:

KMBN: Komercijalna banka sa dobrim bilansom čeka tender
Tender za pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku se bliži a Vladimir Medan, predsednik Izvršnog odbora banke kaže da oni strateško partnerstvo čekaju s veoma dobrim bilansom, jer je, kako je rekao za Blic, prošle godine napravljen najbolji finansijski rezultat u poslednjih deset godina. Blic u štampanom izdanju podseća na izjavu ministra finansija Siniše Malog da će tender biti raspisan u maju, a da bi ceo posao trebalo da bude završen do kraja godine. Medan za Blic kaže da su uspeh postigli tako što su preokrenuli trendove u najbitnijim segemntima poslovanja i zabeležili značajne pomake na mnogim poslovnim poljima. Banka je ostvarila rekodrni profit, gotovo 71 mil EUR, što je za banku najznačajniji uspeh. Istovremeno smo unapredili i mnoge parametre poslovanja - povećali smo nivo štednje, bilansnu sumu, produktivnost zaposlenih i tržišno učešće i to je najvažnija poruka sa stanovišta Komercijane banke - kazao je Medan.
Izvor: Tanjug

Industrija "ukočila" domaći rast na početku godine
Od početka godine došlo je do usporavanja privrednog rasta Srbije, pre svega zbog blagog pada u industrijskog proizvodnji, izjavio je danas viši ekonomista Svetske banke u Beogradu Lazar Šestović. Na predstavljanju "Redovnog ekonomskog izveštaja za Zapadni Blakan", Šestović je rekao da je privredni rast u januaru bio loš, kao i da bez obzira na blagi opravak u februaru, u prva dva meseca zabeležen je pad u privredi od 1,6 odsto u odnosu na isti period lane. Svetska banka je u novom Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan konstatovala da je privredni rast Srbije od 4,2 odsto u prošloj godini nadmašio očekivanja i predviđa da će u 2019. iznositi 3,5 procenata, a naredne godine četiri odsto.
Izvor: Tanjug

REGION:

Ekonomije Zapadnog Balkana će u ovoj i sledećoj godini rasti po stopi od oko 3,7%
Svetska banka napominje da ekonomski rast na Zapadnom Balkanu beleži ubrzanje sa 2,6 posto u 2017. godini na 3,8 posto lani, uz projekciju da će on u proseku iznositi 3,7 procenata u ovoj i idućoj godini. Međutim, ovakvi izgledi su podložni rastućim spoljnim i domaćim rizicima, uključujući geopolitičke i trgovinske sporove, te sporiji od očekivanog tempa strukturnih reformi, upozorava se u izveštaju i ocenjuje da je stoga potrebno ubrzavanje reformi.
Izvor: RTS

INO:

Indeksi na NYSE bez većih promena, Evropa u plusu
Indeksi na Wall Streetu završili su dan bez značajnijih promena. Tačnije, Dow je bio u minusu od 0,3% a S&P500 bez promene, dok je Nasdaq dobio 0,25%.
Walgreens Boots je izgubio 12,8%, nakon objave manjeg od očekivanog profita za prethodni kvartal, pa je to dosta uticalo na negativnu promenu Dow indeksa. Ova kompanija je takođe smanjila očekivanja za profit u 2019, pa je i to podgrejavalo prodajni pritisak na istoj.
Delta Air Lines je skočio 6%, nakon što je kompanija povećala očekivanja za profit za prvi kvartal tekuće godine. Delta u svom izveštaju navodi da je potražnja za njenim uslugama sasvim na stabilnim nogama.
Evropski indeksi završili su dan mahom u plusu a razlog za to je što su dobri podaci o proizvođačkim aktivnostima u Kini i SAD, donekle ublažili strahovanja od negativnih posledica globalnog usporavanja. Stoxx600 je juče dobio 0,36%.
Francuski Atos, inače kompanija iz IT segmenta, je izgubio 2,05%, nakon što je investiciona kuća Berenberg smanjila rejting akcija na „prodaj“ sa „čekaj“. Ostalih značajnijih korporativnih dešavanja nije bilo.
Izvor: CNBC, Ilirika