Dnevni izveštaj 04.04.2019
Objavljeno: 04. 04. 2019

SERBIA:

Ništavna odredba ugovora o indeksiranju dinarskog duga u švajcarcima, presudio Vrhovni kasacioni sud
Vrhovni kasacioni sud Srbije saopštio je da je zauzeo stav da banke mogu da ugovore valutnu klauzulu u cilju očuvanja jednakosti dinarskog iznosa kredita i vraćenih sredstava koja se indeksiraju u evrima, ali da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima. Ništava je odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcarskog franka koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja - navodi se u saopštenju tog suda.
Izvor: Ekapija

Vrednost Laste procenjena na maksimum 23 mil EUR - Tender za prodaju do juna 2019.
Konsultantska kuća BDO Srbija procenila je da 100% Lastinog kapitala vredi između 16 i 23 mil EUR, piše Blic. Kako se navodi, očekuje se da tender za privatizaciju bude raspisan do juna. List objašnjava da je BDO Srbija, koji je izabran za privatizacionog savetnika krajem januara ove godine, u ponedeljak dostavio dokumentaciju Ministarstvu privrede i Nadzornom odboru Laste, koji će u petak razmotriti njene detalje. Ipak, kako napominje, izuzev razmatranja, oni ne mogu ništa drugo da urade, jer cenu državnog udela, koji će se prodati, i rokove za prodaju 77% njihovog paketa definiše Ministarstvo privrede.
Izvor: Ekapija

Kineska kompanija Minth u Loznici počela izgradnju fabrike
Kineska kompanija Minth Automotive Europe je u Loznici počela izgradnju fabrike u kojoj će proizvoditi aluminijumske delove za automobile, i gde će u početku raditi 300 radnika, a kasnije još 700. Ta investicija je vredna 100 mil EUR, a biće realizovana u dve faze. Generalni izvođač radova je Konstruktor konsalting iz Beograda.
Izvor: Ekapija

INO:

Optimizam oko očekivanog sporazuma SAD-Kina, pogurao indekse u zeleno
Prema pisanju vodećih svetskih medijskih agencija, zvaničnici SAD i Kine blizu su postizanja konačnog sporazuma o trgovinskim odnosima dve zemlje. Ovo je odlučujuće uticalo na tržišni sentiment, u Americi ali u Evropi. Dow je dobio 0,15% a S&P500 0,21%, dok je Nasdaq napredovao 0,6%.
Delimično je sentiment bio pogođen i relativno negativnom vešću o povećanju proja zaposlenih u privatnom sektoru. Naime, broj novozaposlenih je u martu iznosio 129,000 a očekivalo se da to bude 173,000.
Caterpillar je bio pod blažim prodajnim pritiskom nakon što je Duetsche Bank smanjila rejting akcije i redukovala očekivanu target cenu. Banka daje naglaska na sve manjem globalnom rastu, što će se prema njoj negativno odraziti na kompaniju. Caterpillar je juče izgubio 0,7%.
Evropske berze završile su dan mahom u plusu a na ovom tržištu takođe je prevashodno praćena tema pregovora SAD-Kina. Stoxx600 je dobio 1%.
Od korporativnih dešavanja, izdvajamo da je nemački kanal ProSiebenSat1. skočio skoro 6%, pošto se pronela glasina da bi se mogao spojiti sa italijanskim Mediasetom.
Izvor: CNBC, Ilirika