Dnevni izveštaj 05.04.2019
Objavljeno: 05. 04. 2019

SERBIA:

Javni dug Srbije u februaru 23,15 mlrd evra, 50,4% BDP-a
Javni dug Srbije smanjen je u februaru 2019. godine na 23,15 milijardi evra sa januarskog nivoa od 23,17 milijardi evra, prema danas objavljenim podacima Ministarstva finansija. Februarski iznos javnog duga čini 50,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je blagi pad u odnosu na prethodni mesec kada je činio 50,6 procenata BDP-a.
Izvor: Tanjug

Beograd razmatra pokretanje arbitraže zbog taksi Prištine
Beograd razmišlja da pokrene arbitražu zbog taksi koje su na srpsku robu uvele vlasti u Prištini prošlog novembra i tako prekršile ugovor Cefta, pišu danas Novosti. Kako navodi beogradski dnevni list, ova opcija je na stolu od 25. februara, kada je isteklo 90 dana od kada je Vlada Srbije poslala zvanični zahtev Sekretarijatu Cefte da se održe direktne konsultacije u okviru Zajedničkog komiteta. U momentu podnošenja ovog zahteva, premijerka Ana Brnabić najavila je pokretanje postupka pred Arbitražnim sudom, ukoliko se problem ne reši u roku od tri meseca, podsećaju Novosti.
Izvor: Ekapija

Suficit republičkog budžeta 22,2 milijarde dinara
Suficit republičkog budžeta od početka 2019. godine do kraja februara iznosio je 22,2 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija. Prihodi su naplaćeni u iznosu od 207 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 184,8 milijardi dinara.
Izvor: Tanjug

INO:

Dow i S&P500 u plusu u iščekivanju novih momenata oko SAD-Kina pregovora, Evropa u minusu nakon negativnih vesti iz Italije
Dow i S&P500 juče su bili u zelenom, dobivši po 0,64% i 0,21%, respektivno, a uglavnom je pozitivan sentiment bio održan zbog iščekivanja novih ohrabrujućih vesti u vezi trgovinskih pregovora SAD-Kina. Nasdaq je međutim dan završio u blagom minusu od 0,4%.
Tesla je izgubio juče oko 8%, nakon što je saopštio da je u toku prvog kvartala prodao manji broj automobila Model 3 od onog koji je očekivao.
Facebook je dobio 1,5%, nakon što je investiciona kuća Guggenheim podigla rejting akcija na „kupi“ u uverenju da je trend priliva korisnika i njihove aktivnosti stabilan, te da se sada kompanija mnogo bije nosi sa pitanjem privatnosti svojih korisnika.
Evropske berze mahom su bile u minusu juče. Iako investitori i dalje drže trgovinske pregovore SAD-Kina u glavnom fokusu, vest da bi Italija mogla da smanji prognozu očekivanog rasta BDP-a na samo 0,1% u ovoj godini, pogodila je indekse. Stoxx600 je u konačnom skoru izgubio 0,3%.
Od korporativnih dešavanja svakako je najinteresantnija ona koja se tiče Commerzbanke. Naime, pojavila se novost da bi Unicredit mogao da pokuša preuzimanje banke u slučaju neuspelog merdžera sa Deutsche Bankom. Akcija je juče dobila 2,8%.
Izvor: CNBC, Ilirika