Nedeljni pregled 01.04.-05.04.2019
Objavljeno: 07. 04. 2019

Prilično dobar nedelja je iza nas za vodeće berzanske indekse u Americi ali i Evropi. S&P500 je dobio 2,1% a Nasdaq 2,7%. Nedeljni rast vođen je pre svega dobrim makro objavama iz Kine ali i iz sam Amerike. Kineski PMI indeks konačno je u ekspanziji, nakon nekoliko meseci laganog podanja, pa je to bio jedan od ključnih signala koji su kreirali pozitivan sentiment na tržištima. Pored ovoga dobri podaci sa tržišta rada u Americi, ublažili su strahovanja vezana za recesiju pa je i to doprinelo rastu tamošnjih indeksa.
 
Ove nedelje otpočinje sezona objava kvartalnih rezultata. Prvi koji će tradicionalno objaviti rezultate su banke, JP Morgan i Wells Frago.
 
Indeksi na domaćem BELEX-u završili su u suprotnim pravcima. BELEX15 je dobio simboličnih 0,11% a BELEXline je izgubio 1,24%. Komercijalna je bila pod nešto jačim prodajnim pritiskom, što se može smatrati i logičnim obzirom na njenu višenedeljnu ekspanziju. Privatizacioni tender je navaljen za kraj maja ili početak juna. Akcija je izgubila 3,27% na nedeljnom nivou, pa je to bio razlog slabijeg rasta za BELEX15.
 
Najotrovanija hartija nedelje je bio NIS, uz promet od 15,6 miliona RSD. Akcija je dobila 2,4%, uglavnom zbog nešto većeg skoka u petak. Moguće da će kupovni pritiska nadalje biti generisan zbog nadolazećeg preseka za dividendu, premda on još uvek nije blizu.