Dnevni izveštaj 08.04.2019
Objavljeno: 08. 04. 2019

SERBIA:

KMBN: Tender za Komercijalnu banku krajem maja ili početkom juna
Tender za pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku biće raspisan krajem maja ili u prvoj nedelji juna, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija. U Ministarstvu kažu i da investicioni savetnik Lazard i dalje radi analizu i priprema potrebnu dokumentaciju kako bi državi ukazali na najbolje moguće opcije.
Izvor: Tanjug

Svetska banka: Srbija će nastaviti solidan rast na srednji rok
Srpska privreda će nastaviti da beleži solidnu stopu rasta od oko 3,0 do 4,0 odsto na srednji rok, a glavni pokretači biće investicije i izvoz, predviđa Svetska banka u ažuriranom ekonomskom izveštaju za Evropu i Centralnu Aziju, objavljenom danas. Rast Srbije u 2018. godini procenjuje se na 4,2 posto, i on je u velikoj meri bio vođen kako investicijama, tako i potrošnjom, a u 2019. godini očekuje se usporavanje na 3,5 odsto, jer su efekti povećanja potrošnje i investicija u velikoj meri iscrpljeni prošle godine, piše u izveštaju.
Izvor: Tanjug

U Srbiji 3,6 miliona građana koristi mobilna plaćanja
Broj građana u Srbiji koji koriste usluge internet i mobilnog plaćanja porastao je sa manje od 800.000 pre šest godina na 3,6 miliona, izjavila je viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić.
"Broj transakcija iniciranih kroz ove kanale se u šestostručio, a platne kartice se koriste tri puta više", rekla je Stanić na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana. Takođe, broj korisnika mobilnih plaćanja među preduzetnicima i pravnim licima porastao je više od 3,5 puta, u prethodnih šest godina, dodala je Stanić. Kaže i da se broj korisnika mobilnog bankarstva među potrošačima odnosno građanima u Srbiji uvećao za čak 20 puta u istom periodu.
Izvor: RTV

INO:

Indeksi na Wall Streetu i Evropi u zelenom, nakon objave rekordno niske nezaposlenosti u SAD
Dobri podaci sa američkog tržišta rada, pogurali su indekse u petak u zeleno. Naime, ekonomija u SAD je tokom marta dodala novih 196,000 zaposlenih, što je više od očekivanih 175,000. Stopa nezaposlenosti je u međuvremeno ostala na niskom nivou od 3,8%. Kao reakcija na ove podatke, S&P500 je u petak dobio 0,46% a Nasdaq 0,59%.
Specijalnih korporativnih novosti u petak nije bila a ove nedelje otpočinje sezona objave kvartalnih rezultata. Prve objave videćemo u petak i to od strane JP Morgana i banke Wells Fargo.
Evropa je petak završila u zelenom, jer su i na ovo tržište uticale makro objave iz Amerike. Stoxx600 je dobio 0,24%.
Iako su evropski indeksi bili mahom u plusu, primetna je nervoza zbog sve više evidentnog usporavanje ekonomske aktivnosti u EU zoni. Prema poslednjim objavama, nemačke fabričke porudžbine opale su po najvećoj stopi u poslednje dve godine. Nešto ranije, mediji su preneli da Italija namerava da revidira rast svog BDP u ovoj godini na samo 0,1%, što je značajno gore od inicijalno očekivanih 1%.
Izvor: CNBC, Ilirika