Dnevni izveštaj 09.04.2019
Objavljeno: 09. 04. 2019

SERBIA:

Za zadužene u švajcarskim francima uskoro leks specijalis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uskoro biti donet "leks specijalis" kojim će biti rešen problem građana zaduženih u švajcarskim francima. On je, obilazeći Beograd na vodi, kazao novinarima da će taj zakon biti donet narednih dana i nedelja. Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država - rekao je Vučić.
Izvor: Ekapija

Koalicija za nadzor javnih finansija: Dužnicima u švajcarcima ni evro iz budžeta
Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je Vladu Srbije da odustane od najavljene namere da izdvoji 120 miliona evra u cilju rešavanja problema građana zaduženih u švajcarskim francima. Umesto najavljenog iznosa, kako se navodi u saopštenju te Koalicije, "za ove namene se ne sme izdvojiti ni jedan evro budžetskog novca". Najavljenom odlukom Vlade, kako se ističe, trošak građana koji su putem kredita rešavali svoje stambeno pitanje plaćaće i stotine hiljada građana Srbije koji nemaju svoje stanove i žive u siromaštvu.
Izvor: N1

Fond za razvoj odobrio 1,2 milijarde dinara kredita
Fond za razvoj Srbije odobrio je 39 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,2 milijarde dinara i odlučio o dodeli ukupno 59 miliona dinara bespovratnih sredstava. Fond je kroz dugoročne kredite za investicije pravnim licima i preduzetnicima ukupno odobrio 820 miliona dinara kroz 6 kredita, a od toga za izgradnju objekta više kategorije Merkur Palace, investitoru Specijalnoj bolnici Merkur iz Vrnjačke banje odobren je kredit od 801 milion dinara. Na ime dugoročnih kredita za trajna obrtna sredstva odobreno je 9 kredita u ukupnom iznosu od 144 miliona dinara, dok je za razvoj preduzetništva odobreno 13 kredita u ukupnom iznosu od 280 miliona dinara i 50,5 miliona dinara bespovratnih sredstava.
Izvor: Ekapija

INO:

Boeing oborio Dow, S&P500 i Nasdaq u plusu, Evropa u minusu u iščekivanju sezone objava rezultata
Indeksi na Wall Streetu otpočeli su nedelju, na izvestan način mešovito. Tačnije, Dow je zbog pada na Boeingu i General Electricu, izgubio 0,32%, ali su S&P500 i Nasdaq uspeli da dobiju simboličnih 0,1% i 0,2%, respektivno.
Boeing je ubeležio pad od preko 4%, nakon što je Bank of America snizila rejting akcije u uverenju da će proizvodnja 737 MAX modela biti obustavljena za narednih nekoliko meseci.
General Electric je takođe bio u padu zbog smanjenog rejtinga. Akcija je izgubila preko 5%, nakon što je JP Morgan izdao izveštaj u kome kaže da mnogi investitori potcenjuju probleme u kojima se kompanija sada nalazi.
Evropa je otpočela nedelju padom u iščekivanju, kako se spekuliše, teške sezone objava rezultata. Stoxx600 je izgubio 0,3%.
Banke su bile naročito loše performirane, nakon natpisao tome da će u slučaju spajanja Commerzbanke i Deutsche Banke, biti određena striktna pravila a po kojima se mora odrediti tačan broj zaposlenih za otpuštanje.
Henkel je dobio preko 2%, nakon što je direktor kompanije potvrdio svoja ranija očekivanja za poslovanje u 2019.
Izvor: CNBC, Ilirika